ThePostOnline

Serie: De kleine lijsttrekkers – Partij Een

05-06-2010 12:11

De gevestigde media focussen zich op de usual suspects. Bent u ook al Job-, Geert- en/of Femke-moe? In de laatste week voor de verkiezingen brengt De Jaap u – exclusief! – een serie interviews met de lijsttrekkers van de kleine(re), nieuwe partijen. Vandaag deel 2: Yesim Candan van Partij Een.

Geef maar toe: u bent kansloos…

Nee we zijn juist kansrijk. Wij geloven in kansen en mogelijkheden. Als je helemaal nergens in gelooft ben je inderdaad kansloos ja. Maar wij geloven ergens in.

Wel of geen hypotheekrenteaftrek?

Op dit moment vinden wij de hypotheekrenteaftrek geen crisismaatregel. Wel willen we ‘scheefwoners’ gaan aanpakken: de mensen die te veel verdienen maar te weinig betalen voor hun huurhuis.



Naast welk Tweede Kamerlid van een andere partij wilt u het liefst zetelen?

Het liefst bij een Kamerlid van één van de nieuwe partijen. De Tweede Kamer kan wel wat vernieuwing en een frisse wind gebruiken.

Bent u vegetariër?

Nee, maar ik eet wel zo min mogelijk vlees. Als ik toch vlees eet dan biologisch.

Wat komt er bij u op als wij ‘Marokkaanse jongeren’ zeggen?

Ik geloof heel erg in talenten en denk dat iedereen wat kan bijdragen dus ook deze jongeren hebben we nodig. Ik zeg: ‘Jongens, wij gaan jullie inzetten voor dit land. Wat we in de toekomst namelijk nodig hebben is een grote diversiteit. Wij willen ons focussen op positiviteit. Ik ben er namelijk zeker van dat problemen zijn op te lossen door positief handelen. Het is een kwestie van mensen op de juiste manier aanspreken en op een goede manier benaderen.
Op de manier waarop het er nu aan toe gaat in Nederland worden mensen juist buitenspel gezet: de linkse partijen betuttelen de Marokkaanse jongeren terwijl de rechtse partijen teveel vanuit angst voor die jongeren werken.

Ziet u ook het premierschap al zitten?

Zeker. Ik denk dat het heel mooi is om over tien jaar een vrouwelijke premier te hebben in Nederland. Mochten wij 70 zetels winnen dan zou ik er nu gewoon voor gaan als vrouwelijke premier uiteraard.

Zou u in een naaktblad gaan staan als dat zetels oplevert?

Ikzelf niet, maar ik zou het aan een van de andere dames op onze lijst vragen. We hebben namelijk heel wat mooie dames op de lijst. Overigens hebben wij geen principieel probleem met naakt poseren.

Wat stemden uw ouders?

PvdA. Ik kom uit een echt rood nest.

Wat stemde u vroeger?

VVD én PvdA. Ik ben altijd zwevend geweest.

Bent u lid geweest van een partij?

Een jaar lang van de PvdA en de VVD tegelijk.

Wat is uw hoogst genoten opleiding?

Bedrijfskunde aan de universiteit Nyenrode.

Wanneer gaat u voor uw gezin kiezen?

Na 9 juni. Nu moet ik er nog even echt voor gaan, maar na 9 juni geldt: gezin, vrienden en leuke dingen doen.

Als u het niet wordt, wie moet dan premier worden?

Femke Halsema. Dat is iemand die echt vecht voor haar idealen. Nederland heeft gewoon een vrouwelijke premier nodig want al die jaren van mannetjesmakerij heeft niets opgeleverd. De heren moeten nu ruimte maken voor Femke. Bovendien zal het kabinet zeker niet vallen met Femke Halsema als premier. Ik ben overigens niet feministisch, maar wel heel erg voor vrouwelijk leiderschap.

Heeft u uw lijstkandidaten wel zorgvuldig genoeg gecheckt?

Het zijn allemaal mensen die ik via via ken en ze zijn zorgvuldig gecheckt. Ik durf mijn hand voor iedereen op de lijst in het vuur te steken.

Googlelt u uzelf?

Ja. Ik ben altijd benieuwd naar wat voor dingen over mij worden geschreven. Ik kom mijn naam dan ook regelmatig tegen op weblogs.

Ga maar los: ‘Nederland moet op ons stemmen want…’

Er gaapt een kloof tussen politiek en burger. De samenleving is horizontaal, de politiek verticaal. Wij willen ruimte bieden zodat burgers altijd vernieuwing tot stand kunnen brengen. Vernieuwing heeft voor ons te maken met ondernemerschap en idealisme. Als jij wilt dat we in Nederland veranderen, moet je op ons stemmen want verandering begint vandaag.
Veel mensen worden in de maatschappij buitenspel gezet, zoals 55 plussers of jongeren omdat ze niet makkelijk aan een baan kunnen komen. Ook kleine ondernemers en ZZP’ers vallen tussen de wal en het schip. Terwijl we die mensen juist hard nodig hebben in de arbeidsmarkt. Wij geloven dan ook in een kenniseconomie en vinden dat je veel in onderwijs moet investeren.
Onze terreinen zijn arbeidsmarkt, onderwijs en ondernemerschap. Maar we onderscheiden ons wat dat laatste betreft zeker van de VVD: als wij het hebben over ondernemerschap hebben we het over het ondernemender maken mensen. Teveel mensen denken namelijk dat ze iets niet kunnen. Daarom willen we bijvoorbeeld een vak ondernemerschap op school hebben.
Wij stimuleren ook duurzaam ondernemerschap omdat we geloven in een duurzame economie voor mens en milieu.