ThePostOnline

Serie: De kleine lijsttrekkers – Evangelische Partij

04-06-2010 15:00

De gevestigde media focussen zich op de usual suspects. Bent u ook al Job-, Geert- en/of Femke-moe? In de laatste week voor de verkiezingen brengt De Jaap u – exclusief! – een serie interviews met de lijsttrekkers van de kleine(re), nieuwe partijen. Vandaag deel 1: Yvette Laclé van de Evangelische Partij.

Geef maar toe: u bent kansloos…

Nee, anders was ik er niet aan begonnen. Er bestaat veel onvrede onder Christenen. Zij worden door andere Christelijke partijen (behalve de SGP) gedwongen hun Christelijke drempel te verlagen.

Waarom een eigen partij?

De huidige partijen dragen de Christelijke waarden niet meer uit. Ik denk dan vooral aan medisch-ethische kwesties, zoals de pil van Drion.

Wel of geen hypotheekrenteaftrek?

We zijn voor het behoud van de hypotheekrenteaftrek. Dit is niet het moment daar aan te sleutelen, omdat de consequenties voor de huizenmarkt te groot zouden zijn. Op den duur willen we dat wel. Laten we dan eerst eens beginnen met de hele dure huizen, zeg maar boven de 750.000 euro.

Naast welk Tweede Kamerlid van een andere partij wilt u het liefst zetelen?

Kees van der Staaij (SGP, red.), dat vind ik een hele goede politicus.

Bent u vegetariër?

Nee, ik houd van een goed stuk vlees. Gezond, liefst vrijlopend. En hele goede vis. En schaaldieren! Daar ben ik gek op.

Wat komt er bij u op als wij ‘Marokkaanse jongeren’ zeggen?

Op zich, ‘jongeren’. Jongeren die stimulans nodig hebben om meer bezig te zijn. Die meer uitdaging nodig hebben, meer stimulans.

Ziet u ook het premierschap al zitten?

Natuurlijk! Ik heb Obama als mijn visonair. In Nederland is alles mogelijk. Nederland is rijp voor een vrouw. Ik denk dan natuurlijk aan Neelie Smit-Kroes. Zij heeft zichzelf al bewezen.

Zou u in een naaktblad gaan staan als dat zetels oplevert?

Haha, u kent wellicht mijn boek Van prostituee tot politica? Nu niet meer, die tijd heb ik gehad.

Wat stemden uw ouders?

Volgens mij PvdA, dat deden veel Surinamers.

Wat stemde u vroeger?

Ik ging amper stemmen. Toen ik daarmee begon, koos ik voor een Christelijke partij, de RPF. Mensen vragen nu ‘waarom nu een Christelijke partij’? Maar er waren altijd al Christelijke partijen, de RPF, de SGP, het CDA, het GPV.

Bent u lid geweest van een partij?

Alleen van de ChristenUnie.

Wat is uw hoogst genoten opleiding?

HBO pastorale therapie.

Wanneer gaat u voor uw gezin kiezen?

Omdat alle mannen nu voor hun gezin kiezen? Ik kies nu voor mijn gezin. Toen ik dit wilde gaan doen, heb ik het eerst met de kinderen besproken. We hebben veel narigheid gehad in verband met uitspraken over homo’s. Mijn dochter is daar erg van geschrokken. Ze was nu ook bang, maar we hebben gezegd dat we haar zullen beschermen. Politiek is deel van mijn gezin.

Als u het niet wordt, wie moet dan premier worden?

Op dit moment gaat mijn voorkeur uit naar een coalitie van CDA en de Evangelische Partij.

Heeft u uw lijstkandidaten wel zorgvuldig genoeg gecheckt?

Nee, want we zijn heel snel begonnen, echt met vrienden, kennissen, buren. Ik zeg dat eerlijk, het geeft ook helemaal niet. We hadden kort tijd omdat het kabinet is gevallen. We hadden geen tijd om iedereen te screenen, uitgebreid sollicitatiegesprekken te houden. We zijn uit spontaniteit begonnen, uit passie voor het evangelie. Als we uit angst gaan redeneren, moeten we niet gaan beginnen.

Googlelt u uzelf?

Een keer per jaar. Ik zag vorig jaar dat de Wikipedia-pagina prima wordt bijgehouden. Als ik mezelf google, zijn er zestien pagina’s resultaten. Ik heb daar geen tijd voor.

Ga maar los: ‘Nederland moet op ons stemmen want…’

Wij moeten het goede voor het land kiezen. Als iets fout is, is het fout. Prostitutie is fout, dan moet de wet het niet goed gaan keuren. Prostitutie is immoreel. 33.000 ongeboren kinderen is moord. Het is bloed dat vloeit. Daarnaast vinden we dat artikel 147 teruggedraaid moet worden. Godslastering mag niet geschrapt worden. Dat het CDA dat heeft gedaan, vind ik heel erg.