Kunst

Overzicht: De Oscars waren veel te klef en correct dit jaar

03-03-2014 10:40

Ook in Amerika is er een cultureel-correcte kliek die de smaak dicteert. De Oscar-jury was dit jaar wel heel braaf. ThePostOnline bleef op en werd steeds opstandiger.

Schandaal: Leo wint weer niet!

Voor de vierde keer won Leonardo Di Caprio géén Oscar. Bizar! De scène in The Wolf Of Wall Street waarin hij dronken in een auto stapt en naar huis rijdt had zeker een beeldje verdiend. Leo verloor van Matthew McConaughey die een rol van een aan aidslijdende cowboy speelde in Dallas Buyers Club. Matthew zat ook in The Wolf, maar in de geëngageerde cowboyfilm was hij een lief wolfje met schaapskleren, ja en dán win je de harten. ‘This movie was very clear – this movie is not about dying. It’s about living. The story’s about: You got 30 days, but you made it seven years. So, this was a guy who was always playing offense. He chose not to lay back and recede, or receive. He had a lot of rage and a lot of opposition. That same son-of-a-b—- that you meet in the beginning of this film, the same traits of this cantankerous [man], that you go “he’s despicable,” those same qualities are exactly what led him to get so much done, and to survive. This is a real good example of what rage can do. He was never in a receptive mode. He was never going to fade out.’

Slaven-film wint wèl

En dat was het euvel dit jaar. Het was veel te correct. Acteurs vielen over elkaar heen in makkelijk engagement. Lupita Nyong’o won de rol voor Best Supporting Actress in de ’12 years a slave’ en sprak vurig over dromen die ze had waargemaakt. Het was bijna alsof Obama had gewonnen. Een siddering  golfde over Twitter toen ze sprak over haar Keniaanse roots en in de perszaal kregen persluitjes kippenvel toen Nyong’o haar familieomstandigheden aanhaalde: ’This is my first time here and I feel like Willy Wonka in the Chocolate Factory.’ Even voor de duidelijkheid: die film is nog weker dan het boek De Negerhut van Oom Tom.

Cate Blanchett en de holocaust 

Nyong’s veronderstelde aanstaande ex vriend Jared Leto – of had hij iets met een 84-jarige dame? – won de supporting act in de Dallas Buyers Club. Ook hij wilde even laten weten dat hij dat een hart had en vroeg om stil te staan bij de dromers in Oekraïne en Venezuela. De beste actrice was Cate Blanchett voor haar rol in Blue Jasmine. Cate vertolkte een gevallen rijke vrouw die bij haar armlastige zus intrekt in een werkje van de vermeende incestpleger Woody Allen. Blanchett vond het nodig om de Holocaust er even bij te halen om haar rol nog wat diepgang te geven. ’In the end I had to play the anti-heroine that Woody’s written, but of course I thought about the Madoff scandal, because that’s the holocaust of the financial crisis. And there are many, many women like that.’ 

Holocaust-overlever wint ook

Oh ja en de beste documentaire was het verhaal van een 101-jaar oude pianiste die de Holocaust had overleefd en die vorige week overleed.

Ellen en het wereldrecord selfie 

Normaal gesproken heb je dan een presentator die een paar ironische sneren uitdeelt als alles té keurig wordt, zoals Bob Hope of Seth MacFarlane, maar daar was de sfeer helemaal niet maar. Dit jaar was Ellen DeGeneres de aan-elkaar-prater. Het was toch een beetje de juffrouw die alle kindjes te vriend wilde houden. Ze stuurde een blije selfie met al haar Oscar connecties, waarmee ze een wereldrecord in retweets bevestigde. Dat wat tof maar toonde vooral aan dat ze iets te veel vrienden heeft om vijanden te durven maken. Niki Finke, de genadeloze Hollywood-watcher, schreef halverwege de Oscars al een bittere tweet: ‘Here’s problem with tonight’s show: it’s so inoffensive. Oscar ratings are made by The Unexpected And The Controversies.’

Slappe pizzagrappen

Meest gênante waren de pizza-grappen. De huiselijkheid op het podium stoorde zelfs de bloggers van de conservatieve Wall Street Journal die cynisch opmerkten dat DiCaprio voor het ostentatief niet-aannemen van de pizza zeker een Oscar had verdiend. Leonardo haat pizza’s namelijk.

Pharrell probeert Meryl Streep happy te maken

Maar dat lukte niet heel erg. Meryl Streep, die ook weer eens genomineerd was, begint zich steeds meer te gedragen als Beatrix. Terwijl Amy Adams nog even uit haar stoel kwam om met Pharrell Williams te dansen op filmhit ‘Happy’, bleef Streep zitten en bewoog ze met haar schouders. Koninginnen dansen niet. Koninginnen kijken toe.

Jennifer Lawrence ging weer voor ons liggen

De enige lol die we hadden (of deed ze het expres?) was de valpartij van de leukste actrice van dit moment: Jennifer Lawrence. Vorig jaar gleed ze weg op het podium toen ze haar beeldje wilde ophalen. Nu stapte ze verkeerd in haar rode Dior. En nog meer drama: ze heeft een vriend.

Wie misten we het meeste?

De acteur die we het meeste misten was dood. Hij zat in het traditionele ‘In Memoriam’ blokje samen met Paul Walker. Philip Seymour Hoffman had walgend naar het schouwspel gekeken en had die Ellen DeGeneres selfie zeker niet geretweet, want sprak hij al eens: ’The only true currency in this bankrupt world, is what you share with someone when you’re uncool.

Maar wel een goodiebag van 80.000 dollar

Gelukkig kregen de gasten wel een goodiebag mee ter waarde van 80.000 dollar. Moesten de bezoekers nog wel belasting over betalen.