Column

Polderkafka: en weer een schrijver verhoord!

04-09-2010 19:23

U dacht dat Brussen-gate eventueel heel misschien wat ogen had geopend binnen de beschimmelde muren van het keizerrijk dat politie en justitie heet? Welnee! Terwijl u in 2010 denkt te leven en vrij van uw mening meent te moeten genieten, draaien ze daaro bij de firma blauw en ivoren toren de tijd gewoon terug. Richting jaren vijftig van de vorige eeuw om precies te zijn. Denk spruitjes. Denk fatsoen. Denk Gerard Reve: schrijver Joris van Casteren zal op 9 september aanstaande worden verhoord door de politie omdat hij mensen heeft BELEDIGD in zijn bestseller Lelystad (die ondergetekende van A tot Z heb gelezen en waar werkelijk waar geen andere belediging in voorkomt dan het bestaan van de structurele belediging Lelystad zélf).

Het staat er echt. In NRC Handelsblad dus justitie is het er alvast mee eens. Aangifte wegens belediging, dat KAN dus gewoon in Nederland. De politie heeft het echt niet druk, zoveel is duidelijk. Prioriteiten mensen. Het mag namelijk niet zo zijn dat inwoners van Lelystad, volgens mij de lelijkste stad van Nederland waar, volgens mijn mening, de domste mensen van Nederland wonen en waar volgens mijn mening (ik zeg het er maar even bij dat het mijn mening is, ik wil geen arrestatieteam in mijn huis) mensen wonen die hele grote dikke schijt hebben aan de vrijheid van meningsuiting.

Lelystad schmelystad
Een schrijver die opschrijft wat hij vindt van Lelystad? MAG NIET! Aangifte doen! Laten verhoren als een crimineel! Straks gaat iedereen in Nederland nog zijn mening over treurige mislukte nieuwbouwprojecten in de polder opschrijven. Zijn we nou helemaal betoeterd. FATWA! Maar, het is goed om te weten dat het kan, schrijvers aanklagen voor “belediging”. In elk boek is namelijk wel een “belediging” te vinden dus het wordt tijd dat alle schrijvers, die criminelen, eens worden aangegeven. De politie neemt het kennelijk allemaal zeer serieus dus het gaat nog druk worden in de verhoorkamertjes. Giphart, Zwagerman, Brusselmans, Brandt Corstius, Grunberg, bel vast jullie advocaat! De mannen in ‘t blauw zijn er klaar voor. Arrestatieteams gereed? Pats! Fuck die vrijheid van meningsuiting!

Up next: boeken verbranden…