Weten & Tech

Alternatieve Dooddoeners (Deel 6)

02-02-2011 16:00

Je aura ruikt gekOf het nou om aardstraalklunen, piskijken, homeopathie of ayurvedisch oorkaarskleien gaat, de alternatief overtuigde medemens bedient zich ter verdediging van de kwakzalverij van hun keuze van een aantal standaardargumenten. Natuurlijk is discussie in de meeste gevallen zinloos, maar mocht u af en toe de behoefte voelen om kruidenvrouwtjes en mandalavouwers van repliek te dienen dan is deze serie op De Jaap zeg maar echt uw ding. We gaan alternatieve dooddoeners debunken! Vandaag: “Bij mij werkt het!”

“Auw, godver!”
“Gaat het?”
“Ach, die knie..gék word ik ervan, af en toe schiet het er inenen in, zo páng! Rotgevoel.”
“He get! Wat zei de huisarts?”
“Nouja, die kon er niks vreemds aan ontdekken. Hij heeft wat erop geklopt, voor de zekerheid, en gooide het op slijtage, rustig aan doen, bladibla. Wat oefeningetjes meegekregen, je kent het wel.”
“Balen zeg. Mijn moeder had ook zoiets. Alleen bij haar was het de elleboog. En ook was het geen páng, maar meer een zeurende pijn. Maar verder: precies zo iets! Weet je wat haar heel erg geholpen heeft? Acupunctuur!”
“Haha, bij zo’n Chinees voor speldenkussen gaan liggen zeker?”
“Ja, ik weet het, klinkt raar. Maar je kent me: Ik ben helemaal geen zweverig tiep. En toch he, toch.. Ik kan er niet onderuit, na drie behandelingen was de pijn weg. Of nouja, minder, veel minder. En dat terwijl ze er al mee bij de huisarts liep!”

U herkent bovenstaande dialoogje. Als u uzelf herkent in de zelfverklaard niet-zweverige spreker: Ga weg.
Hoed u voor mensen (bijna altijd vrouwen) die zeggen “Ik ben helemaal geen zweverig type hoor, MAAR..” Na de ‘maar’ komt altijd iets tenenkrommends zweverigs namelijk, zwakjes onderbouwd met gepruttel in de trant van “het is dat ik het zelf gezien heb, anders zou ik het ook niet geloven.” Maar we dwalen af, zo veel drogredenen, zo weinig tijd..
“Bij mij (of bij mijn man, kat, oma, whatever) werkt het” is een veelgehoorde en geniepige dooddoener. Geniepig, omdat het ten dele waar is: de patiënt heeft baat bij het elektromagnetiseren of acupuncturen. Niet omdat acupunctuur of elektromagnetiseren werkt, maar omdat het helpt. Die leggen we even uit: de kwalen die een alternatieve behandelaar kan ‘genezen’ zijn altijd chronische aandoeningen met een psychische component of aandoeningen die vanzelf over gaan. Nog nooit genas een homeopaat kanker of wist een acupuncturist een gecompliceerde enkelbreuk te repareren. Zelfs zoiets simpels als een blaasontsteking kan een alternatieve behandelaar niet genezen. Wel verhelpen ze kwalen als gewrichts- of hoofdpijn, chronische vermoeidheid en verkoudheid. Waarom? Omdat ze zeggen wat de patiënt wil horen, en omdat ze actief ingrijpen.

Altijd een diagnose
Een huisarts zal bij een zere knie rust adviseren, en de tijd zijn werk laten doen. De patiënt houdt de knie nauwlettend in de gaten, en drie dagen na het bezoekje aan de dokter is het nóg niet beter! Geen wonder, want de dokter deed ook niks!

Kom je bij een alternatieve behandelaar, dan zal die uitgebreid met de patiënt praten. En omdat vrijwel elke zichzelf respecterende kwakzalver ‘holistisch’ denkt komt alles aan bod. Holistisch wil zeggen: een pijntje, ziekte of afwijking is een teken dat er ergens in je systeem iets niet goed zit. Maar dat hoeft niet perse het aangedane lichaamsdeel te zijn, de zere knie is er slechts een symptoom van. Briljant bedacht, want zo kan de chiropractor zeggen dat je pijn komt door een onbalans bij de derde wervel, zal een homeopaat zeggen dat je een leverblokkade hebt en craniosacraaltherapeuten wijten alles aan hersenvochtpulsaties, als ze tenminste niet druk bezig zijn met babies doodmaken. Holistische geneeskunde, een soort Altijd Prijs Ezeltjeprik. Anyway. Nadat je dus je hele hebben en houwen uitgebreid kan vertellen aan een begrijpend knikkende behandelaar volgt er een diagnose. Altijd, dat is het mooie. Gewoon zeggen “U squasht zich van de ene op de andere dag een ongeluk omdat u een midlifecrisis hebt en uw oude, ongeoefende knieën kunnen dat niet aan, hou een paar weken rust”, dát levert de kwakzalver niks op natuurlijk. Hij, en de patiënt, willen een diagnose. En als je een diagnose hebt, kan je behandelen! Sommige kwakzalvers gebruiken heel vermakelijke hocus-pocus om een diagnose te stellen, met allerlei trillingsmeters en freqentiewijzertjes, anderen zien het aan je aura of horen het van de Engelen, maar een diagnose komt er.

Eurotekens
En de behandeling, ongeacht waar die uit bestaat, geeft het gevoel dat je iets doet aan je kwaal. Dat is vaak prettiger dan afwachten en de tijd en de rust hun werk laten doen. Bovendien motiveert het de patiënt om te focussen op verbeteringen die hij meent te bespeuren, in plaats van op de pijn. Als de patiënt na een week terugkomt kan hij vaak een aanzienlijke verbetering melden. Hoera! En dat allemaal dankzij het bijsturen van de quantumfrequenties met ingestraald water!
Dat er in veel gevallen na een week verbetering te melden is, ook als je niks doet, vergeet de patiënt. Die denkt, ‘Die huisarts had gezegd: als het na twee weken nog niet over is, kom dan nog eens terug.’ Nou, dan had hij er nog twee weken mee rondgelopen, terwijl er nu na een week auracleanen al zo veel verbetering is!

Tel daarbij op dat huisartsen het druk hebben. De wachtkamer zit vol, er moeten visites gereden worden en de planning ligt al overhoop door dat ene spoedgeval dat vanmorgen tussendoor kwam. Een alternatief therapeut plant voor iedere patiënt ruim voldoende tijd in, dat is immers zijn investering om onwerkzame behandelingen te kunnen slijten. Spoedgevallen heeft hij niet, weekend- of avonddiensten evenmin en hij weet al dat hij de patiënt nog zeker drie of vier keer kan laten terugkomen voor behandeling en controles. Kassa, denkt de kwakzalver, goede zorg, denkt de patiënt.
En dus helpt het wel, maar werkt het niet. De alternatieve sector doet wat het de medische wetenschap verwijt: behandelen met eurotekens in de ogen en de natuur niet de kans geven om haar werk te doen.

“Maar wat maakt het nou uit of het klopt, als het mij nou helpt?” Als dit uw gedachte was na het lezen van dit stuk: ga weg. Als u daarentegen wil weten hoe u dit stompzinnige antwoord pareert, in deel 2 van deze serie is deze dooddoener al aan bod gekomen.