Weten & Tech

Alternatieve Dooddoeners (Deel 8)

16-02-2011 17:00

Of het nou om aardstraalklunen, piskijken, homeopathie of ayurvedisch oorkaarskleien gaat, de alternatief overtuigde medemens bedient zich ter verdediging van de kwakzalverij van hun keuze van een aantal standaardargumenten. Natuurlijk is discussie in de meeste gevallen zinloos, maar mocht u af en toe de behoefte voelen om kruidenvrouwtjes en mandalavouwers van repliek te dienen dan is deze serie op De Jaap zeg maar helemaal uw ding.
We gaan alternatieve dooddoeners debunken!
Dooddoener du jour: Big pharma houdt alle alternatieve therapie tegen, omdat ze dan geen woekerwinst meer maken.

Duister machtsblok
Iedere zichzelf voor de gek houdende respecterende alternatief believer heeft een ingebakken haat en argwaan jegens de farmaceutische industrie, die ze meestal omineus Big Pharma noemen. In hun beleving is Big Pharma een duister machtsblok waarbinnen de belangen van diverse overheden en geheime diensten, de Bilderberggroep, de Illuminati, Zionisten, de CIA, FBI, Mossad en/of de Skull and Bones Society innig verstrengeld zijn met die van ploertige stroman-wetenschappers en geldbeluste bedrijven. Mind control, waarbij goud geld betaald wordt om de door en door corrupte wetenschap tot zwijgende knecht van de New World Order te maken.

Ja, er wordt veel geld verdiend binnen de farmaceutische industrie. Onderzoek is duur, artsen en ander hoog opgeleid personeel zijn duur, medicijnen testen is duur, patentaanvragen zijn duur, productie is duur en grote bedrijven hebben nou eenmaal veel overheadkosten. En ja, binnen de farmaceutische industrie speelt commercie soms een grotere rol dan wenselijk is.

Eerlijk verdiend
Gelukkig werken homeopathen en chiropractors gratis! Oh, wacht.. Nee, die verdienen geld als (en met) water met helemaal niks nuttigs doen. Dat mag dan kennelijk wel. Geld verdienen is alleen goed als je zonder enige wetenschappelijke onderbouwing maar wat aan prutst, zodra je iets doet wat bewezen werkzaam is ben je verdacht. Homeopathische zelf *kuch* zorg *kuch* middelen die bij de drogist te koop zijn á twaalfvijvennegentig voor 50 mililiter water, dat is natuurlijk allemaal eerlijk verdiend geld.

Het is frappant dat wederom de alternatieve sector precies dat doet wat ze Big Pharma verwijt: het fel bestrijden van het andere kamp in plaats van zelf de deugdelijkheid van haar eigen therapieën te bewijzen, de geldklopperij, het angst aanjagen van patiënten en zich willens en wetens doof en blind houden voor de mogelijke werkzaamheid van reguliere echte zorg.