Weten & Tech

Alternatieve dooddoeners (intermezzo)

02-03-2011 16:00

Of het nou om aardstraalklunen, piskijken, homeopathie of ayurvedisch oorkaarskleien gaat, de alternatief overtuigde medemens bedient zich ter verdediging van de kwakzalverij van hun keuze van een aantal standaardargumenten. Natuurlijk is discussie in de meeste gevallen zinloos, maar mocht u af en toe de behoefte voelen om kruidenvrouwtjes en mandalavouwers van repliek te dienen dan is deze serie op De Jaap zeg maar helemaal uw ding. We gaan alternatieve dooddoeners debunken!
Helaas is uw trouwe kwakzalverijmilitant Annabel Nanninga ziek. Inmiddels heeft ze zich onder behandeling laten stellen door een bioresonantisch iriscopist, zijn verwachting is dat zij volgende week weer is genezen. Vandaag wordt de bijdrage verzorgd door haar overreden dwerghamster uit een vorig leven. Thank god voor regressietherapie.

Dat homeopathieaanhangers geloven dat water na eindeloos verdunnen nog steeds ‘herinnert’ waar het eerder mee gemixt was, is al eerder aan bod gekomen in deze serie. Maar wist u ook dat de bedenker van dit principe een nog veel rijkere fantasie bezat? De fransman Jacques Benveniste geloofde namelijk dat de geheugenwerking van water ook via telefoonlijnen of internet kon worden verstuurd. Geen grap. Nee, serieus. Homeopatie 2.0!

In 1991 won Benveniste een Ig Nobelprijs voor scheikunde voor zijn bevinding dat water een geheugen zou bezitten. Destijds werd de prijs overigens echt nog alleen uitgereikt aan compleet waardeloze onderzoeken, waar het nu een erkenning is voor grappige onderzoeken zonder al te veel nut. Zijn artikel werd in het wetenschappelijk blad Nature geplaatst, maar niet zonder een redactioneel voorbehoud. Een soortgelijke disclaimer stond bij een verhaal over Uri Geller’s vermeende bovenmenselijke krachten. Need I say more? Ondanks talloze pogingen de uitkomsten van Benveniste’s wonderbaarlijke experiment te herhalen, is dat nooit gelukt. Maar dat had u vast al geraden.

In 1998 mocht de Parijzenaar voor de tweede keer op komen dagen: ook zijn digitale watergeheugentheorie was in de prijzen gevallen! Omdat Benveniste zo zijn best had gedaan – hij had helemaal speciaal een bedrijfje opgezet enzo, poehee – en omdat het spannende shit is zoals je in de film ziet, wilde het Amerikaans instituut dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van militaire technologie (DARPA) zijn bewerking wel onderzoeken. Maar wat wij kunnen bedenken, moesten zij na een officieel onderzoek concluderen: het is niet mogelijk.

Gelukkig was Alexander Tournier, oprichter van het Homeopathy Research Institute – wie anders, bereid de arme kwakzalver te troosten. Hij vond hem namelijk heel liev en inspirerend en vooral een toegewijd wetenschapper! Muhaha. Diezelfde Tournier is trouwens ook onderzoeker voor het Cancer Research UK. U mag zelf verzinnen hoe ernstig dit is.

Bent u net zo nieuwsgierig worden als de voltallige redactie van DeJaap, dan kunt ook u een thuiskit bestellen voor digitale homeopathie. Of even downloaden, nog makkelijker! Wie weet word je er zelfs rijk van.