Column

#doorrammenbijdwdd of #doordrammenbijdwdd?

03-03-2011 16:00

“Al jaren een ergernis, nu geuit: die ene minuut waarin bands zich moeten bewijzen in De Wereld Draait Door”, aldus 3FM-dj Michiel Veenstra op zijn weblog gistermiddag. Volgens Michiel worden de acts die bij DWDD komen geforceerd om hun te promoten singeltje te verkrachten in dienst van die ene minuut speeltijd (plus 1 miljoen kijkers) die hen gegund wordt. Michiel roept bands en acts die bij DWDD mogen komen spelen op om na die minuut gewoon door te blijven spelen: de eerste die het doet krijgt een uur zendtijd in het programma van Michiel op 3FM.

De actie van Veenstra blijf niet onopgemerkt bij de redactie van het VARA-programma.”…Als het optreden een heel nummer duurt, verlies je wel 500.000 kijkers”, was de respons van de boys van DWDD (deze reactie werd later overigens bijgeschaafd, maar zo werkt het natuurlijk niet). Deze cijfers zijn ruim genomen, maar zelfs wanneer er een kwart van die 500K afgesnoept wordt, zijn het flinke aantallen. Ik vind het niet meer dan logisch dat een programma niet de helft van haar kijkers wil verliezen omdat de Flying Camelburners, zeker weten de meest bijzondere band van de dag, met hun gasttrompettist Steven zo nodig hun hele nummer willen spelen. Hoe goed ze ook zijn.

Kaf/ Koren
Ook noemt Michiel het inkorten van een lied ‘het verminken van een kunstwerk’. Ik zie dit anders. Ik vind eigenlijk dat een band binnen een minuut moet kunnen laten horen of ze een hitje hebben geschreven of niet. Binnen 1 minuut passen netjes een riffje, coupletje en een refreintje, dus binnen 1 minuut is te horen of iets goed is. Als er één groep mensen is die weet dat dit waar is, zijn het radio-dj’s. Vraag maar na bij menig plugger. Binnen die minuut kan het kaf van het koren gescheiden worden. Daarnaast wekt het een zekere nieuwsgierigheid tot de rest van het nummer op. Mits het liedje goed genoeg is natuurlijk.

Desalniettemin moet ik Michiel wel nageven dat het tof zou zijn als een of meerdere acts schijt hebben aan die minuut die ze van DWDD krijgen. Gewoon om te zien wat Matthijs doet. Kijken of ‘ie stug door de band heen begint te lullen, of volkomen in paniek raakt. Of dat de regie de stekker eruit trekt maar dat de drummer op zijn gemak door blijft hakken. Hopen dat de drummer humor heeft en bij alles wat Matthijs aankondigt een roffeltje speelt. Zorgt toch steeds voor een klein spanningsboogje.

Spelen bij Michiel
Vanavond is – sinds de oproep van Michiel Veenstra – singer/songwiter Eefje de Visser de eerste die uit naam van de 3FM-dj de boel bij Matthijs en Co. op de proef mag stellen. Eefje, ik zeg doen. En doe jij het niet, dan graag de volgende. Gewoon keihard doorspelen die single. Speel anders gewoon je hele album, je zit er toch. Zorg dat je dat hele uur bij Michiel in zijn programma krijgt, doe het daar voor. En mocht Michiel je vervolgens uitnodigen om live te komen spelen, vergeet dan niet om je standaard set van 1,5 uur te repeteren. Want die ga je spelen. Twee keer. Want je laten beperken door een tijdslimiet omdat het in de programmering van een programma past, dat slaat natuurlijk nergens op. Zeg nu zelf…

Tim Hofman werd eerder gecensureerd van 3voor12 en heeft een zus die Roos heet, vandaar dat hij op Twitter bekend staat als @debroervanroos.