Weten & Tech

Alternatieve Dooddoeners (Deel 10)

09-03-2011 16:00

ShotjeOf het nou om aardstraalklunen, piskijken, homeopathie of ayurvedisch oorkaarskleien gaat, de alternatief overtuigde medemens bedient zich ter verdediging van de kwakzalverij van hun keuze van een aantal standaardargumenten. Natuurlijk is discussie in de meeste gevallen zinloos, maar mocht u af en toe de behoefte voelen om kruidenvrouwtjes en mandalavouwers van repliek te dienen dan is deze serie op De Jaap zeg maar helemaal uw ding. We gaan alternatieve dooddoeners debunken!
Vandaag: de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken

Salonfähig
Een vereniging die alle eerder besproken dooddoeners hoog in het vaandel heeft staan is de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP). Voor wie deze vereniging niet kent een korte introductie: De NVKP is één van ‘s lands grootste homeopathische organisaties en ze pretendeert eerlijke, open informatie over vaccinaties te geven. In feite is de NVKP de salonfähige verschijningsvorm van de vele vage complotclubjes, aluhoedjesvouwers en alternatieve kwakzalvers.

Het vervelende is dat de NVKP zich uiterst genuanceerd en gematigd lijkt op te stellen in vergelijking met de die hard kwakgekkies, maar ze zijn geen haar beter. Zo propageren ze nog steeds het allang achterhaalde idee dat de Bof-Mazelen-Rodehondvaccinatie autisme veroorzaakt, ze maken ouders wijs dat het niet doormaken van onschuldige kinderziektes kan leiden tot kanker op latere leeftijd en ze bagatelliseren de soms dodelijke kinderziektes als mazelen, inclusief misdadig ‘behandel’advies. Dat bij polio-uitbraken niet alleen Biblebeltbewoners getroffen worden maar ook veel antroposofische vrije-school kindjes is te danken aan de NVKP.

Kritisch
De Vereniging Tegen de Kwakzalverij schreef eerder dit uitstekende artikel over de NVKP. Helaas zijn ouders vatbaar voor de methodes van het waterverkopersgilde. De NVKP wakkert de angst aan met verhalen over ernstige handicaps of zelfs sterfte als gevolg van vaccinaties. Ze moedigen ouders aan om ‘kritisch’ na te denken, daarbij al suggererend dat je wel een heel mak stuk slachtvee moet zijn als je je kind wel laat inenten. En vervolgens doen ze het voorkomen dat de NVKP een bron is van geheime kennis, kennis waarvan de overheid en Big Pharma liever niet wil dat u het weet, maar u laat zich geen rad voor ogen draaien, toch? U bent kritisch, toch? U wilt immers gewoon het beste voor uw kind? Ook hier zien we weer dat de alternatieve sector zich schuldig maakt aan alles wat ze Big Pharma verwijt: angst zaaien, claimen de wijsheid in pacht te hebben, quick fix schijnoplossingen bieden voor aangeprate problemen. Dit alles met als doel: geld verdienen. Want, en ik citeer: “De vereniging (wil) andere wegen aangeven om weerstand tegen ziektes te vergroten.” Ofwel: kwakbehandelingen slijten, want bekijken we het overzicht van ‘behandelaars’ dan zien we uitsluitend homeopaten en andere charlatans die de kindertjes vast niet gratis ‘behandelen’.

Uiteraard blundert de overheid, uiteraard bestaan er wel degelijk bijwerkingen van vaccins en uiteraard is het financiële belang van de farmaceutische industrie enorm. Een kritische houding ten opzichte van deze zaken is alleen maar toe te juichen. Maar wat bezielt mensen die hun kind willens en wetens nare kinderziekten laten doormaken? Waarom denken mensen dat ze ‘bewust’ bezig zijn als ze hun kroost bescherming tegen (nu nog) zeldzame ziektes als polio en difterie onthouden? Hoe kunnen mensen die in geheugenwater geloven de medische wereld de maat nemen, over de ruggen van hun kinderen nota bene?

Stage lopen
Daarom doe ik een voorstel: ouders die hun kinderen niet willen laten vaccineren moeten staan voor wat ze zeggen. Put your money where your mouth is. Die ouders mogen, ongevaccineerd, een weekje stage lopen in een ziekenhuis in een Derde Wereldland naar keuze. Het staat ze vrij om gebruik te maken van de door de NVKP aanbevolen “andere wegen om de weerstand tegen ziektes te vergroten”. Durven zij dit niet, dan krijgen hun kinderen waar ze recht op hebben: noodzakelijke preventieve medische zorg. Prik!

Annabel Nanninga heeft haar kinderen, haar katten en haar hond laten vaccineren. Zij houdt namelijk niet van enge ziektes, maar wel van kritisch nadenken en vooral van haar kinderen en huisdieren.