ThePostOnline

Romney: Het redelijk alternatief

13-04-2011 12:00

http://www.youtube.com/watch?v=tAcxwfkAdDY&feature=youtu.beEindelijk heeft de eerste van de grote favorieten voor de Republikeinse nominatie in aanloop naar 2012 bekend gemaakt zich verkiesbaar te stellen. Op maandag kondigde Mitt Romney aan een exploratory committee in te stellen, wat het standaard eufemisme is om te zeggen dat je verkiesbaar bent. Het moment waarop, en de boodschap waarmee Romney zijn kandidaatstelling bekend maakte, zeggen veel over zijn beoogde koers. Mitt Romney wil de partij verenigen door zich te positioneren als een “redelijk alternatief” voor alle Republikeinen.

Timing
Verstandig genoeg wachtte Romney de discussie rond de begroting en een eventuele government shutdown af, alvorens zijn kandidatuur aan te kondigen. Aangezien hij geen Member of Congress is die moet stemmen over de begroting, heeft hij op die manier weten te voorkomen dat hij zich over het resultaat van de onderhandelingen moest uitspreken. Heikele onderwerpen als de hoogte van noodzakelijke bezuingingen en de policy rider omtrent de financiering van Planned Parenthood, hadden hem steun bij conservatieve of gematigde Republikeinen kunnen kosten, afhankelijk van zijn positie. Door zich daarover systematisch op de vlakte te houden blijft Romney voor alle groepen een acceptabele keuze.

Bovendien koos Romney ervoor om zijn aankondiging te doen, één dag voordat hij zeker publiekelijk aangevallen zou worden. Op dinsdag vierde de ziekenkostenwet die hij als Gouverneur van Massachusetts had aangenomen namenlijk haar vijfde verjaardag. Die wet komt in grote mate overeen met Obama’s healthcare reform, wat door veel Republikeinen is uitgeroepen tot de grootste vijand van het “vrije Amerika”. Al tijden benadrukken vooraanstaande Democraten, zoals Obama’s naaste adviseur en campagnestrateeg David Axelrod in het onderstaande interview, die overeenkomst, om aan te geven dat Romney, mocht hij de Republikeinse nominatie in de wacht slepen, Obama nooit kan aanvallen op Obamacare. Democraten vierden die verjaardag dan ook opzichtig. Door ervoor te kiezen om zijn kandidatuur maandag bekend te maken, zorgde Romney ervoor dat de onvermijdelijke aandacht voor Romneycare in ieder geval deels overschaduwd zou worden door zijn eigen kandidaatstelling. Doordachte timing, die er bovenal op gericht was om geen vijanden te maken binnen de partij.

Boodschap
Ook in zijn aankondiging hield Romney zich volledig op de vlakte over moeilijke onderwerpen als Obamacare en de government shutdown. De enige boodschap die hij bleef herhalen was dat Obama de werkeloosheid uit de hand heeft laten lopen, en dat hij die met zijn vele jaren ervaring in publieke en private dienst weer onder contrôle kan krijgen. Dat zijn bewering over de werkeloosheid op weinig gebaseerd lijkt, is dan niet relevant. Sinds de Stimulus Bill, Obama’s economische wetgeving in reactie op de recessie, in 2009 zijn vruchten begon af te werpen, neemt de werkeloosheid immers af. Uit peilingen blijkt echter dat veel Amerikanen het gevoel hebben dat Obama niet voldoende doet voor de economie. Door zich alleen daar op te richten, kiest Romney ervoor om zijn kandidatuur te bouwen op één van de weinige onderwerpen waar alle Republikeinen het wel over eens zijn.

De Republikeinen zijn nog altijd sterk intern verdeeld. Veel prominenten spraken zich uit tegen het bereikte compromis van afgelopen vrijdag of hadden in ieder geval meer bezuinigingen uit het vuur willen slepen. De populariteit van de Tea Party Movement tijdens de verkiezingen afgelopen november, houdt de partij in een wurggreep. Zonder steun van de conservatieve vleugels is het voor een kandidaat moeilijk om de Republikeinse nominatie in de wacht te slepen, maar een te conservatief geluid heeft weinig kans van slagen wanneer een Republikein het in de general election moet opnemen tegen Obama. Door zich zoveel mogelijk op de vlakte te houden hoopt Romney een redelijk alternatief te zijn voor alle Republikeinen en toch een kans te maken in 2012.

Adriaan Andringa zal tot de presidentsverkiezingen in 2012 regelmatig verslag doen van het Amerikaanse politieke schouwspel.