Weten & Tech

Alternatieve Dooddoeners (Deel 15)

27-04-2011 17:00

Ondersteunend Of het nou om aardstraalklunen, piskijken, homeopathie of ayurvedisch oorkaarskleien gaat, de alternatief overtuigde medemens bedient zich ter verdediging van de kwakzalverij van hun keuze van een aantal standaardargumenten. Natuurlijk is discussie in de meeste gevallen zinloos, maar mocht u af en toe de behoefte voelen om kruidenvrouwtjes en mandalavouwers van repliek te dienen dan is deze serie op De Jaap zeg maar helemaal uw ding. We gaan alternatieve dooddoeners debunken!
Vandaag: Alternatieve geneeswijzen zijn ‘complementair’. Of ‘aanvullend’. Of ‘ondersteunend’.

Oma’s kippensoep
Behalve de rabiate gekkies die kankerpatiënten gras laten eten en met water autisten beweren te ‘genezen’ zijn er ook schijnbaar genuanceerde kwakzalvers die stellen dat alternatieve geneeswijzen prima gebruikt kunnen worden als ondersteuning van ‘reguliere’ therapie. Zo wurmen zij zich handig in het behandeltraject tussen arts en patiënt met hun middeltjes en wichelarijtjes en betonen zich bovendien schijnbaar van goede wil. ‘Complementair’, ‘ondersteunend’, ‘aanvullend’ welke naam je het beestje het ook geeft, het blijft natuurlijk ordinair misbruik maken van zieken.

De dooddoener die hierbij blaartrekkend jeukerig als een hardnekkig geval van voetschimmel blijft opduiken is ‘baat het niet dan schaadt het niet.’ Gelukkig hebben we die al afdoende behandeld dus snel door naar de volgende ronde: het idee dat het werk van behandelaars ondersteund of aangevuld moet worden. Ja, dokters werken soms langs elkaar heen, wie multidisciplinair ziek is moet vaak als een leeuw over zijn eigen dossier waken wegens gammele overdrachten. En inderdaad, dokters maken fouten, nemen de patiënt niet altijd serieus genoeg en zien dingen over het hoofd. Helaas. Dat zijn de feiten, en er is nog een wereld te winnen op dat gebied. Maar als de medische zorg functioneert zoals zij zou moeten functioneren dan is er helemaal geen ondersteuning en aanvulling nodig, althans niet op (pseudo-) medisch gebied. In sociaal opzicht is oma’s kippensoep of een lief kaartje van de collega’s welkome ondersteuning, en aanvullende zorg zoals zogenaamde mantelzorgers die verlenen is onmisbaar. Schade door heftige medicijnen is helaas niet altijd te vermijden en bijwerkingen zijn jammer genoeg meestal niet te voorkomen.

34 afleveringen Seinfeld
Maar ook als er medische fouten gemaakt worden is complementair gedoe overbodig: in het beste geval doet kwakzalverij immers niets behalve geld kosten en valse hoop geven. Wil ik zieke mensen iets afnemen waar zij misschien net dat beetje hoop en steun aan ontlenen? Nee, iedereen heeft het volste recht om dat te doen wat hem/haar goeddunkt, en wie ziek is des te meer. Als ik ziek ben ‘helpt’ het altijd enorm om met een chocolate chip cookie en een pot thee onder handbereik vanonder mijn dekbed 34 afleveringen Seinfeld te kijken, onderbroken door dutjes en Luid Weeklagen. Werkt niet, helpt wel. Een ander kiest misschien voor handoplegging. Verschil is dat koekjes en sitcoms niet aan de man worden gebracht als ‘aanvullende geneeswijzen’, met navenante prijzen, en handoplegging wel. Kwakzalverij is alleen ondersteunend en aanvullend voor de portemonnee van de kwakzalver.