Weten & Tech

Alternatieve Dooddoeners (Deel 19)

25-05-2011 16:00

IkPisHomeopathieOf het nou om aardstraalklunen, piskijken, homeopathie of ayurvedisch oorkaarskleien gaat, de alternatief overtuigde medemens bedient zich ter verdediging van de kwakzalverij van hun keuze van een aantal standaardargumenten. Natuurlijk is discussie in de meeste gevallen zinloos, maar mocht u af en toe de behoefte voelen om kruidenvrouwtjes en mandalavouwers van repliek te dienen dan is deze serie op De Jaap zeg maar helemaal uw ding. We gaan alternatieve dooddoeners debunken! Vandaag: Awel. Een uppercut uit België.

Hallo kindermishandelaars van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken! Fijn homeopathisch aan het ontstoren, of hebben jullie het nu even druk met ouders voorliegen dat autisme door vaccinaties wordt veroorzaakt?

Hoi VSM en A. Vogel! Letten jullie ook even op? Kraanwater omkatten tot flesjes met moeilijke namen en een prijskaartje van een miljoenmiljard keer de werkelijke waarde kan wel even wachten. Bezorgde Vivamoekes, gooi die kekke webwinkel in hippe kinderkleertjes een uurtje dicht en LEZON. Harrie ‘ik bazuin overal rond dat ik geen patiënten aanneem want daar trappen ze in’ Smit, ruk je los van je overvolle *kuch* wachtkamer en het onder schuilnaam schrijven van hilarische testimonials in je eigen gastenboek. Gekkies bij de homeopatenklup, toe, let even op, ik heb geen zin om het straks weer uit te leggen. Homeopathie Informatie Centrum, laat die AIDSnegers toch met rust!11!!!1! Gewoon niet meer doen, homeopathisch HIVhealen van mijn belastingcenten. Jammer dat oplichter Tinus Smits het niet meer mee mag maken. Maar we zijn er uit mensen.

Homeopathie werkt niet.

Echt niet?

Echt niet.

Boehoe
In België, u weet wel, waar wij ‘Ollanders altijd grappen over maken met een gek accent en Urbanuscitaten en Bel(e)gen moppen, hebben ze voor medische adviezen aan de overheid dus gewoon een instituut dat alternatieve geneeswijzen sloopt: het KCE. Acupunctuur? Werkt ook niet. Mooi man.

Is er al een reactie uit alternatieve hoek? Ja, die is er. De alternatiefjes doen uiteraard boehoe. “De onderzoeksmethode [van het KCE] aan de hand van een placebo-controlegroep, is maar één bewijsniveau. Geneeskunde gebaseerd op bewijzen moet zich niet alleen tot dit ideale niveau beperken, maar tot een heel aantal bewijsniveaus.” LOLwut? Na herhaaldelijk en uitvoerig onderzoek nog maar eens testen? Op een aantal bewijsniveaus? Nee. Game over, ga weg.

Kritisch Denken
En om het knietje in het kruis van homeopaten extra kracht bij te zetten nog een must-read van een TurboVeelWeetBelg: Homeopathie is net zo dom en achterhaald als het creationisme. Zeg ik niet, zegt Johan Braeckman, hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Gent en maker van de CD-serie Kritisch Denken. Hoort u het ook eens van een ander.

Beeld: Markus Koljonen