Weten & Tech

Alternatieve Dooddoeners (Deel 20)

08-06-2011 17:01

Of het nou om aardstraalklunen, piskijken, homeopathie of ayurvedisch oorkaarskleien gaat, de alternatief overtuigde medemens bedient zich ter verdediging van de kwakzalverij van hun keuze van een aantal standaardargumenten. Natuurlijk is discussie in de meeste gevallen zinloos, maar mocht u af en toe de behoefte voelen om kruidenvrouwtjes en mandalavouwers van repliek te dienen dan is deze serie op De Jaap zeg maar helemaal uw ding. We gaan alternatieve dooddoeners debunken! Vandaag: Zwangerschap is geen ziekte. Maar wel een broeinest van onzin en kwakdenken.

Floradix
Binnen het kwakgebeuren is een speciale rol weggelegd voor de zwangerschap en alles daaromheen. Het begint met een kwakkie, en daarna komt de kwakzalver: alras staan de wichelaars, tovenaars, kruidentypes en supplementenzwendelaars watertandend klaar om de aanstaande moeder hun wonderremedies aan te smeren. Handig hierbij is dat vrouwen gevoeliger zijn voor kwakzalverij dan mannen, en dat zwangere vrouwen gevoeliger zijn voor alles. Voor alles? Voor alles. Vooral als je het via hun on- of pasgeboren kind speelt. 

Zo werd ik door Antje Spijker, huisarts, AIO medische wetenschappen en moeder van vier kinderen, gewezen op het goedje Floradix. Een wanstaltig smakend maar op het oog onschuldig kruidenbrouwseltje (ook in pilvorm verkrijgbaar) bedoeld als ijzersupplement. IJzertekort is een veel voorkomende zwangerschapskwaal en ijzertabletten veroorzaken soms een onaangename verstopping. Vandaar dat veel vrouwen, al dan niet verder aangespoord door de irreele angst voor ‘onnatuurlijke’ pillen tijdens de zwangerschap, kiezen voor Floradix. Niet zelden op aanraden van hun verloskundige. En tof spul joh! Helemaal geen bijwerkingen! 

Hele fles
Nogal wiedes, want het middel bevat nauwelijks ijzer, in ieder geval niet voldoende om met de aanbevolen dosering een tekort daaraan op te heffen. Spijker: “Het argument is dat ferrogluconaat (zoals in Floradix, red.) beter wordt opgenomen dan ferrofumaraat (zoals in ijzerpillen, red.) maar dat is niet zo. Het komt erop neer dat je een hele fles Floradix of 90 tabletten per dag moet nemen om aan voldoende ijzersuppletie voor bloedarmoede te komen.” 

En dit, ik zeg het nog maar eens, wordt dus door verloskundigen aanbevolen voor een zwangerschapskwaal die wel degelijk serieuze behandeling behoeft. 
In de Mama Magazine van deze maand stelt Jetteke van Lexmond, styliste en ‘zus van’, dat haar verloskundige haar aanried om haar baby een barnsteenketting om te doen om het doorkomen van tandjes te verzachten. Toen mijn jongste kind net geboren was stond ik onder controle bij een kraamverzorgster die mij allerlei Surinaams bijgeloof als advies aan de hand deed. Wie op internet zoekt op een bepaalde kwaal of klacht rond zwangerschap en geboorte komt meer onzin, bakerpraatjes en kwakzalverij tegen dan bruikbaar advies. 

Kritisch nadenken
De kwakbranche weet dondersgoed waar zij haar pijlen op moet richten. Dat uitgerekend degenen die beter zouden moeten weten en het kaf van het koren moeten scheiden voor hun onzekere en goedbedoelende cliënten er klakkeloos intrappen geeft te denken. Aan aanstaande moeders én vaders dus de taak om hun hoofd erbij te houden en zelf kritisch te blijven nadenken en doorvragen.