ThePostOnline

Een weekend Iowa laat kandidaten kansloos

12-08-2011 12:00

http://youtu.be/rr9HV_wwssMTerwijl de financiële chaos in Washington blijft etteren, gaan ook de Republikeinse voorverkiezingen gewoon door. Morgen staat de befaamde Ames Straw Poll, een toonaangevende opiniepeiling of eigenlijk een tussentijdse verkiezing in Iowa, op de agenda die gister werd ingeleid door een groot debat tussen (bijna) alle kanshebbers. De winnaars van de evenementen die dezer dagen in Iowa worden gehouden, maken nog een kans op de Republikeinse nominatie terwijl de grootste verliezers de strijd zullen moeten opgeven. Als het debat van gister enige indicatie is voor de uitslag van morgen, hoeven alleen Mitt Romney en Rick Perry zich geen zorgen te maken.

Mitt Romney
Vier zaken vielen op tijdens het debat. Om te beginnen was dat Mitt Romney die ongeschonden uit de strijd kwam. Toen hij ’s ochtends op de Iowa State Fair verscheen maakte het publiek het Romney nog lastig, maar zijn politieke tegenstanders leken daar gisteravond weinig behoefte aan te hebben. De strijd ging meer om wie naast Romney ook tot de kanshebbers gerekend mag worden, dan om wie de nominatie in de wacht gaat slepen. Bovendien heeft Romney besloten morgen niet aan de Straw Poll mee te doen. Aangezien hij al de front runner is en die status gister niet in het geding kwam, heeft hij morgen niets te verliezen. Hij heeft Ames niet nodig om zijn positie te bevestigen en iedereen die besluit zijn naam alsnog op het verkiezingsformulier te zetten als een zogenaamde write-in candidate is mooi meegenomen. Geen angst dus voor Mitt, die zijn peilen rustig kan blijven richten op Obama terwijl de Republikeinen elkaar achter hem te lijf gaan.

Bachmann en Pawlenty
Dat te lijf gaan gebeurde gister voornamelijk tussen twee kandidaten die weten dat ze in dezelfde electorale vijver moeten vissen: Tim Pawlenty en Michele Bachmann. Beide kandidaten komen uit Minnesota en beiden zullen ze een grote groep social conservatives aan zich moeten binden om het Romney in een later stadium moeilijk te kunnen maken. Met geslepen messen gingen zij elkaar gister te lijf om te proberen aan te tonen dat ze eigenlijk nog niets hadden bereikt in hun politieke carrière (Bachmann volgens Pawlenty) of dat ze eigenlijk helemaal niet zo standvastig of conservatief waren (Pawlenty volgens Bachmann). Als zij morgen in de Straw Poll dicht bij elkaar eindigen zal die strijd nog wel even door gaan, maar als één van de twee een serieuze voorsprong weet te nemen is de kandidatuur van de ander effectief dood. Voor Pawlenty en Bachmann staat er dus veel op het spel morgen.

Overige kandidaten
Datzelfde is overigens het geval voor alle andere kandidaten die gister op het podium stonden. Naast Romney, Pawlenty en Bachmann waren dat de presidential hopefuls Jon Hunstman, Ron Paul, Herman Cain, Rick Santorum en Newt Gingrich. Zij schitterden vooral door feitelijke afwezigheid omdat het debat zich bijna volledig tussen Pawlenty en Bachmann leek af te spelen. Natuurlijk probeerden ze het wel, maar de andere vijf kwamen nauwelijks uit de verf. Voor hen moet morgen blijken of maanden van campagnes iets hebben opgeleverd. Als zij niet meer dan een paar procent van de stemmen per persoon weten binnen te halen, lijkt de kans klein dat ze een serieuze gooi naar de nominatie kunnen doen. Daarin zit dan ook meteen de impact van de Ames Straw Poll, wie daar nog steeds geen potten weet te breken na maanden van campagne voeren, is gewoon niet bekend of aansprekend genoeg om een kans te maken.

Rick Perry
Voor één kandidaat lijkt die logica echter niet op te gaan: Rick Perry. Formeel heeft hij zich nog niet kandidaat gesteld, naar alle verwachting zal hij dat morgen doen om de aandacht een beetje van de Straw Poll af te leiden, maar toch werd zijn naam veelvuldig genoemd. De oud-gouverneur van Texas heeft lang getwijfeld of hij zich kandidaat moest stellen maar lijkt nu toch een knoop te hebben doorgehakt. De grote onvrede die veel Republikeinen voelen over het huidige deelnemersveld en de ruimte voor een evangelical die Mike Huckabee heeft gecreëerd door zich niet verkiesbaar te stellen, zorgen ervoor dat velen Perry hebben geprobeerd over te halen zich toch kandidaat te stellen. Als hij morgen een aankondiging van die strekking doet is hij meteen een serieuze kanshebber. Wellicht dat dan zijn naam als write-in candidate genoemd wordt tijdens de Straw Poll maar aangezien hij nog geen campagne gevoerd heeft, heeft Perry morgen net als Romney ook niets te verliezen.

Miljoenen dollars hebben de kandidaten al binnen gehaald en uitgegeven in de hoop een gooi naar het Witte Huis te kunnen doen. Morgen kan dat voor een deel van hen allemaal weg gegooid geld blijken te zijn. Hoewel winst in de Ames Straw Poll geen garantie biedt voor succes in de verdere verkiezingen, betekent verlies wel het effectieve einde van een campagne. Alleen Romney en Perry hebben niets te verliezen morgen terwijl vooral Pawlenty en Bachmann met klamme handen op de uitslag zullen wachten. Kijk niet raar op als er maandag nog maar drie of vier (serieuze) kandidaten zijn voor de nominatie dankzij een groepje Republikeinen in Iowa die van doorslaggevende invloed zijn op de rest van het land. Een weekendje Iowa laat kandidaten immers regelmatig kansloos.

Adriaan Andringa zal tot de presidentsverkiezingen in 2012 regelmatig verslag doen van het Amerikaanse politieke schouwspel.