ThePostOnline

Roem is vergankelijk, Romney niet

26-09-2011 12:00

Roem is vergankelijk. Zeker op het Amerikaanse politieke schouwtoneel. Iets meer dan een maand geleden won Michele Bachmann de Amnes Straw Poll en leek ze ineens een serieuze uitdager van Mitt Romney in de strijd om de Republikeinse voorverkiezingen. Gelijktijdig verscheen Rick Perry op het toneel en slaagde hij er in om Romney voorbij te streven in de peilingen en de titel van frontrunner op te eisen. Afgelopen dagen werden de kaarten echter opnieuw geschud en het lijkt er op dat de populariteit van Perry en Bachmann weer stevig onder druk staat. Alle peilingen ten spijt lijkt de stabiele Mitt Romney de beste papieren te hebben voor de Republikeinse nominatie.

Rick Perry
In de meeste peilingen gaat Perry nog altijd aan de leiding maar afgelopen vrijdag stond een nieuwe en toonaangevende straw poll op de agenda, dit maal in Florida dat behalve een belangrijke staat tijdens de voorverkiezingen ook traditioneel een doorslaggevende swingstate is tijdens de General Elections. Dat Romney er derde werd is weinig verbazend omdat hij de diverse straw polls aan zich voorbij laat gaan. Als gematigde favoriet kan hij immers alleen momentum verliezen in dergelijke evenementen die doorgaans gedomineerd worden door een fanatiek en redelijk conservatief publiek. De tweede plaats van Rick Perry achter Herman Cain en de laatste plaats voor Michele Bachmann komen echter harder aan.

De afgelopen weken maakte Perry geen goede indruk. Hij had moeite een weerwoord te vinden op de vele aanvallen die hij van zijn tegenstanders te verduren had, hij slaagde er niet in zijn voornaamste tegenstander Romney in een hoek te drukken en hij leek slecht geïnformeerd over vele onderwerpen zoals de diverse buitenlandse conflicten waar Amerika zich, soms tegen wil en dank, mee bemoeit. Bovendien werd hij voor het eerst hard aangevallen op zijn beleid als gouverneur van Texas, bijvoorbeeld waar het ging om immigratie of een gedwongen HPV-vaccin dat in Nederland enige tijd geleden ook voor opschudding zorgde. Vooral zijn tegenvallende optredens in enkele nationale en toonaangevende debatten deed de twijfel toenemen of Perry wel een kans maakt als hij het volgend jaar op zou moeten nemen tegen de ongekroonde koning van de welsprekendheid, Barack Obama.

Michele Bachmann
Het tegenvallen van Rick Perry deed Michele Bachmann echter niet opleven. Waar haar populariteit in eerste instantie gestoeld leek op het gebrek aan een andere acceptabele conservatieve kandidaat en haar terugval ontstond toen Perry die rol op zich nam, zou je verwachten dat het tegenvallen van Perry in het voordeel van Bachmann zou werken. Het tegendeel blijkt echter waar nu Michele Bachmann laatste werd in Florida terwijl Dark Horse Herman Cain er met een verrassende overwinning vandoor ging. Bachmann maakte zich de laatste tijd meermaals belachelijk, niet op de laatste plaats toen ze, zonder eerst verdere navraag te doen, klakkeloos de opmerking van iemand die ze was tegen gekomen op tv herhaalde dat de dochter van de persoon in kwestie geestelijk gehandicapt was geworden door het HPV-vaccin.

Begin dit jaar leek het erop dat Mitt Romney de strijd voor de Republikeinse nominatie aan zou moeten gaan met een Christelijke conservatief uit het zuiden en één van de favoriete vrouwen van de Tea Party Movement. De namen waar iedereen toen aan dacht, Mike Huckabee en Sarah Palin, zijn vervangen door Rick Perry en Michele Bachmann maar de samenstelling van de race is in grote mate hetzelfde. Waar de conservatieve kandidaten zich echter in een blijvende electorale achtbaan lijken te bevinden, is Mitt Romney al geruime tijd de stabiele en onaantastbare favoriet voor gematigde Republikeinen. Juist dankzij die stabiliteit en de ervaring die hij, in tegenstelling tot zijn tegenstanders, heeft als het gaat om voorverkiezingen, lijkt de voormalig gouverneur van Massachusetts de beste papieren te hebben om zichzelf in het voorjaar presidentskandidaat te mogen noemen. Roem is vergankelijk maar Mitt Romney is dat niet.

Adriaan Andringa zal tot de presidentsverkiezingen in 2012 regelmatig verslag doen van het Amerikaanse politieke schouwspel.