ThePostOnline

Florida gooit knuppel in hoenderhok

03-10-2011 12:00

Hier op DeJaap zijn de zogenaamde early states al vaak besproken. In New Hampshire, Iowa, Nevada en South Carolina worden traditioneel de eerste voorverkiezingen voor de presidentsnominatie gehouden en dat betekent dat juist die staten een bijzonder belangrijke rol spelen in het nominatieproces. Leuk voor hen, maar een doorn in het oog van enkele grote staten die vinden dat zij een belangrijkere rol zouden moeten spelen dan ze nu doen. Vooral Arizona en Florida, twee grote staten in het zuiden waar de uitslag vooraf niet met zekerheid te voorspellen is, eisen al jaren een prominentere rol tijdens de primaries. Daarom heeft Florida maar de knuppel in het hoenderhok gegooid.

Kalender
De kalender van de voorverkiezingen is al in 2010 na lange onderhandelingen vastgesteld. Afgesproken is dat de traditionele early states tussen 6 februari en 5 maart hun voorverkiezingen mogen organiseren. Vanaf 6 maart, Super Tuesday waarop een grote groep staten gelijktijdig hun primaries houden, tot in sommige gevallen zelfs half juni is het de beurt aan de andere staten. Alle uitslagen komen vervolgens bij elkaar als de Republikeinse partij op 27 augustus in Tampa, Florida, haar National Convention houdt, waarbij afgevaardigden van alle staten hun stemmen op de kandidaten uitbrengen aan de hand van de uitslagen van de voorverkiezingen. Staten die zich niet aan dat schema houden kunnen een straf tegemoet zien zoals het halveren van het aantal stemmen dat een staat heeft tijdens de National Convention, wat Florida in 2008 al gebeurde toen de staat het schema negeerde.

De keuze van Florida in 2008 om de helft van haar 57 stemmen tijdens de National Convention in te leveren in ruil voor een eerdere datum voor de primary, was een simpele. Met 28 stemmen speelde de staat nog steeds een grote rol maar door de voorverkiezingen eerder te houden werd het voor de kandidaten, met het oog op het momentum dat een early state overwinning kan bieden, belangrijker om er campagne te voeren. Florida was in 2008 dan ook een belangrijk strijdtoneel tijdens de voorverkiezingen en die rol wil de staat in 2012 weer hebben. Daarom is de datum voor de Florida primary vastgesteld op 31 januari 2012.

Sancties
Dat er weer sancties zullen volgen is onvermijdelijk. Naast Florida overwegen meer staten zoals Arizona om hun primaries te vervroegen maar de Republikeinse Partij zal voet bij stuk willen houden. Als men mee gaat in dit spel hebben de eerste voorverkiezingen al eind dit jaar plaats. Zonder sancties zullen de traditionele early states namelijk geen enkele reden hebben om niet alsnog voor Florida te gaan zitten. De eerste verkiezingen beginnen dat al een jaar voordat de General Election wordt gehouden en als die trend zich verder doorzet beginnen de verkiezingen van 2016 al in 2013.

De impact van deze verschuivingen kan ook verstrekkend blijken. De afgelopen dagen is er, wederom, veel gesproken over de mogelijke toetreding van een nieuwe kandidaat tot het Republikeinse strijdtoneel. Chris Christie, de gouverneur van New Jersey, heeft meermaals geroepen zich niet verkiesbaar te stellen maar zou het volgens ingewijden alsnog overwegen. Hoe eerder de voorverkiezingen echter zijn, des te kleiner is de kans dat Christie de nominatie nog in de wacht kan slepen aangezien hij nauwelijks campagne kan voeren. Hetzelfde geldt in mindere mate voor Rick Perry die nog bezig is zijn bekendheid uit te bouwen en daar graag wat meer tijd voor zou hebben.

Het vaststellen van de kalender voor de voorverkiezingen zal altijd een beladen politieke strijd opleveren. Er staat teveel op het spel om zomaar te accepteren dat jouw staat van ondergeschikt belang is in het proces. Ook naar 2016 toe zal dit weer een probleem vormen. Voor politieke junkies en verslaggevers is het vervroegen van de strijd het mooiste wat kan gebeuren want eerdere voorverkiezingen betekent langere campagnes en dus nog meer spanning en sensatie. Het is voor de bestuurbaarheid van Amerika echter te hopen dat Florida tot inkeer komt, wat deze knuppel in het hoenderhok kan de dynamiek van de verkiezingen stevig beïnvloeden.

Adriaan Andringa zal tot de presidentsverkiezingen in 2012 regelmatig verslag doen van het Amerikaanse politieke schouwspel.