Mootz jat content van andere sites

02-01-2012 17:00

Beste redactie van Mootz, vandaag werd onze aandacht getrokken door het artikel “Waarom de PVV een blijvertje is” op jullie website mootz.com Uiteraard zijn we blij dat de artikelen op onze website, DeJaap.nl, goed gelezen worden, maar we hebben toch een aantal opmerkingen bij de manier waarop jullie aan het artikel van Hans van Willigenburg refereren.

Allereerst gaat het uiteraard om de PVV, niet de PPV zoals jullie de partij abusievelijk in de eerste alinea noemen. Daarnaast heet onze website DeJaap, niet Jaap, we hopen dat jullie deze schoonheidsfoutjes kunnen wegpoetsen. Als jullie daar mee bezig zijn raden wij aan ook de zinsbouw in die eerste alinea nog eens na te lopen. Er kleeft echter een groter bezwaar aan dit artikel, namelijk de manier waarop jullie het oorspronkelijke werk citeren.

eigen tekst mootz.com

Ten eerste was er géén duidelijke bronvermelding aanwezig, terwijl dit op internet juist heel goed kan via een zogenoemde ‘hyperlink’, heel handig werken die. Inmiddels is er wel een link aan een kort “thepostonline.nl” toegevoegd, liever zien we echter een duidelijkere vermelding van auteur en bron, bijvoorbeeld in of voorafgaand aan het citaat, terug.

Wij realiseren ons dat een duidelijker bronvermelding in dit geval wat lastig is doordat er onvoldoende sprake is van een citaat. Want, ten tweede, betreft het artikel namelijk geen citaat, zoals dat normaal wordt toegestaan, maar feitelijk het overnemen van complete onderdelen van een artikel. Dat dit vooraf wordt gegaan door een kleine inleiding doet daarbij niet ter zake. In de huidige vorm zien wij dit artikel dan ook als een inbreuk op het auteursrecht.

Een citaat moet een bepaald doel dienen, zoals bijvoorbeeld bij het bekritiseren van een bepaald werk, daarnaast dient een citaat ook niet langer te zijn dan nodig. In dit geval wordt er volgens ons aan geen van deze voorwaarden voldaan en is er dus geen sprake van een citaat. Wij raden u dan ook aan de fouten in uw artikel te corrigeren en op een juiste manier, middels een bespreking, aankondiging of andere verhandeling op een juiste manier te citeren mét bronvermelding naar het artikel op DeJaap.

Als internet-redactie gaan we op een ruimhartige manier om met citaten, maar het in feite compleet overnemen van artikelen staan we in principe niet toe zonder voorafgaand overleg.

Met vriendelijke groeten, redactie DeJaap