ThePostOnline

Manning zit waarschijnlijk nog lang vast

28-02-2012 13:00

WikiLeaks is de afgelopen dagen volop in het nieuws geweest, met de Global Intelligence Files die Anonymous aan de klokkenluiderssite geleverd heeft. Maar hoe is het eigenlijk met de militair die in juli 2010 opgepakt werd voor de leaks die WikiLeaks groot maakte, Bradley Manning? Hij had in een chatgesprek met Amerikaanse hacker Adrian Lamo opgeschept over zijn daden, waarna hij bijna een jaar in een isoleercel in een zwaarbewaakte militaire gevangenis in Quantico doorbracht. In april 2011 werd hij overgeplaatst naar Fort Leavenworth, Kansas, waar hij ook contact mag hebben met andere gevangenen.

Zonder proces

Pas ruim anderhalf jaar na zijn arrestatie, op 16 februari 2012, verscheen Manning voor het eerst voor een militaire rechtbank. De vooruitzichten voor zijn proces zijn weinig positief, met een rechter die slechts twee van zijn 38 getuigen toe wil laten. Bij de zitting heeft de advocaat dan ook een wrakingsverzoek ingediend. De afgelopen twee jaar is Manning vastgehouden op beschuldiging van het verspreiden van staatsgeheimen en het helpen van de vijand – een vergrijp waar in Amerika de doodstraf op staat.

De vraag die de rechter moet beantwoorden is of de daden van Manning daadwerkelijk zo gruwelijk zijn dat hij de rest van zijn leven in de gevangenis door moet brengen. De gevolgen die de documenten die Manning lekten uiteindelijk hebben gehad worden door de Amerikaanse Minister van Defensie, Robert M. Gates, “vrij bescheiden” genoemd, ondanks het feit dat de beelden van de journalisten van Reuters die beschoten werden door Amerikaanse soldaten zijn de hele wereld overgegaan en uiteraard een kleine diplomatieke rel veroorzaakten. Reuters probeerde al sinds de beschieting in 2007 de beelden in handen te krijgen, maar kreeg geen gehoor bij het Amerikaanse leger. Toch hebben de gelekte beelden geen verstrekkende gevolgen gehad voor Amerika.

Voorbeeld

Het is echter zeer aannemelijk dat Bradley Manning een hoge celstraf zal krijgen, om als voorbeeld te dienen voor andere soldaten die wellicht soortgelijke ideeën in hun hoofd halen. Hoewel de gevolgen van Mannings leaks bescheiden waren, kunnen de documenten die een ander lekt verstrekkendere gevolgen hebben. Ongetwijfeld wordt hij dit keer wel in een gevangenis als Fort Leavenwood opgesloten om mensenrechtenorganisaties tevreden te stellen – onder andere Amnesty International protesteerden tegen de omstandigheden waarin Manning tot april 2011 vastgehouden werd. Maar als hij ooit nog vrijkomt, zal het op z’n vroegst rond zijn midlifecrisis zijn.

CC-Foto: marisseay