WarRoom

News Of The Day: Nevada voor Romney, Newt weigert overgave, Obama spreekt voor Super Bowl, Pete Hoekstra shockeert

06-02-2012 10:00

Dit weekend was het weekend van de Nevada caucussen op zaterdag en de 46e Super Bowl op zondag. De laatste had duidelijk meer belangstelling. De Republikeinen lijken dit jaar te kampen met een  enthusiasm deficit, wat op zich goed nieuws is voor Mitt Romney.

Romney wint dik in Nevada
Het was al verwacht, en de onvermijdelijke Mitt Romney maakte de verwachtingen meer dan waar. De stemmen in de Nevada caucus worden proportioneel verdeeld, maar Romney heeft met een zeer ruime marge de race gewonnen. De precieze grootte van de marge bleef nog lang onbekend. Zondag waren nog slechts 71% van de stemmen geteld, en Romney stond op 47.6% winst, Newt Gingrich volgde met nog niet eens de helft daarvan: 22.7%. Ook van Ron Paul werd veel meer verwacht, maar het lijkt dat hij in Maine, waar vanaf zaterdag nog de hele week caucussen worden gehouden, Romney op de hielen zit. Bekijk de meest recente resultaten van Nevada hier, hier of hier. Media voorspelden Romneys winst in Nevada al van tevoren door het grote aantal Mormonen daar, en dat was ook Gingrich’ smoes achteraf. Maar ook zonder de mormon vote zou Romney de overwinning behaald hebben. Volgens de CNN exit polls won Romney in werkelijk alle categorieën, behalve de categorie ‘inkomen onder de $30.000 per jaar’… Een uitgebreidere analyse van de Nevada uitslagen volgt vanmiddag in de WarRoom, lees hier alvast Politico‘s 5 Nevada Caucus take aways, en de 3 take aways van BuzzFeed.

Newt wil van geen wijken weten
Newt Gingrich hield na zijn grote verlies in Nevada geen gebruikelijke speech, maar een persconferentie. Daar bleef een felicitatie voor Romney achterwege en benadrukte hij vooral dat geruchten van overgave onzin waren, en dat hij doorgaat tot het bittere eind. Gingrich hoopt nog een slag te maken op Super Tuesday en verwacht dat hij na de primary in Texas op 3 april zo door kan lopen naar de nominatie.  Commentatoren weten zijn strijdbaarheid aan een persoonlijke haat voor Mitt Romney. Een zegen voor journalisten en campaign junkies, we zijn nog lang niet van Newt Gingrich af. Boze tongen beweren dat Gingrich niet zozeer president wil worden, maar er in elk geval alles aan wil doen om Romney daarvan te weerhouden.

Obama interview voorafgaand aan Super Bowl
President Obama was te zien in een live interview op NBC als onderdeel van hun Super Bowl pre-game show. Hij sprak over Iran, Israël en over hoe hij uiteraard nog een tweede termijn verdient. Verder wenste hij iedereen veel kijkplezier en hield hij zich wijselijk neutraal in de strijd tussen de New York Giants en de New England Patriots. Obama sprak zich ook niet uit over specifieke GOP kandidaten, dat laat hij wel aan zijn campagne machine over. In een recente peiling van de Washington Post en ABC staat Obama overigens nu voor het eerst op een duidelijke voorsprong op Mitt Romney.

Pete Hoekstra beticht van racistisch spotje
2012 is ook het jaar waarin 33 van de 100 Senaat zetels op het spel staan. Voormalig Afgevaardigde uit Holland, Michigan Pete Hoekstra (ja, een Republikein van Nederlandse komaf) is in de race tegen de zittende Democratische Senator Debbie Stabenow, of zoals Hoekstra haar noemt: Debbie Spend-It-NOW. Het spotje werd in Michigan vertoond tijdens de veelbekeken Super Bowl, en is bedoeld als kritiek op Stabenow wiens beleid China’s macht in de hand zou werken. Het gebruik van een Chinese actrice die met gebroken Engels uitdagend de camera in kijkt, valt slecht.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kxw4uZAezaI

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.