Cult: The star between the stars

27-06-2012 09:00

De afgelopen weken is er op Sport.DeJaap genoeg geschreven over voetbal, en dan met name over het Europese Kampioenschap dat op dit moment aan de gang is in Polen en Oekraïne. Vandaar dat we met de Olympische Spelen, Wimbledon en de Tour de France voor de deur het eens over een andere sport gaan hebben: zaalvoetbal.

Zaalvoetbal
Toch weer voetbal hoor ik u denken, maar voor het grote publiek is zaalvoetbal een tamelijk onbekende sport. Toch wordt erin Nederland al jaren op prima niveau gezaalvoetbald en vinden er, net zoals in het veldvoetbal, aan het eind van elk seizoen transfers en mutaties plaats. De topclubs in de Eredivisie; landskampioen CFE Ciba/VDL Groep (Eindhoven), Hovocubo (Hoorn), FCK/De Hommel (Den Bosch) en FC Marlène (Heerhugowaard) hebben zich weer dusdanig versterkt, dat zij samen gaan bepalen wie zich het komende jaar landskampioen mag noemen.

Toch is het Fermonia Boys uit Roermond, dat vorig jaar nog tegen degradatie vocht, die met de meest opmerkelijke ‘versterking’ kwam voor het komende seizoen. Waar de topclubs zich versterkten met jonge, talentvolle zaalvoetballers, trok Fermonia Boys de 47-jarige John de Bever aan.

John de Bever
Bij de naam ‘John de Bever’ gaat er waarschijnlijk bij bepaalde voetballiefhebbers toch wel een belletje rinkelen. De oud-international, die in 1997 op het WK in Brazilië nog werd uitgeroepen tot beste zaalvoetballer ter wereld, is niet alleen een bekende in het zaalvoetbal, maar deed in het betaalde voetbal ook van zich spreken. De Bever was ervan overtuigd, mits hij een kans kreeg, dat hij er bij Feyenoord twintig in zou schieten.

Feyenoord ging hier niet op in, maar door de publiciteit die hij kreeg, gaf Dordrecht ’90 hem een kans om zich te bewijzen. Zijn carrière bij de Dordtenaren duurde exact 270 minuten waarin hij precies nul keer scoorde. Hierdoor verdween hij uit de schijnwerpers en legde zich weer toe op het zaalvoetbal.

De Bever Boys
De zaalvoetballer John de Bever speelde onder meer bij De Bever Boys (inderdaad, genoemd naar zichzelf), TZV/Bunga Melati, de hemelbestormers van Den Haag/Trimeur en FCK/De Hommel. Hij was een van de weinige spelers die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit en speelde daarnaast in België op het veld, waar hij negen jaar geleden werd veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf vanwege omkoping.

De Bever was een begenadigde zaalvoetballer die in zijn jonge jaren met individuele acties wedstrijden kon beslissen, maar is de laatste jaren toch vooral een bekende is geworden vanwege zijn zangcarrière. Of De Bever Fermonia Boys kan behoeden voor degradatie is nog maar de vraag? Eén ding is wel duidelijk, saai wordt het niet in Roermond, al was het alleen maar na afloop in de kantine.