Politiek

Koopzondag-debat: ‘Wilt u spreken via de voorzitter?’

24-10-2012 12:27

Aardig moment tijdens het debat over de koopzondag vanochtend. Het kersverse CDA-Kamerlid Agnes Mulder had wat vragen voor één van de indieners van het wetsvoorstel dat het mogelijk moet maken dat gemeenten zelf kunnen beslissen over koopzondagen. Maar het spreken via de voorzitter – zoals gebruikelijk in de Nationale Vergaderzaal – wilde nog niet écht vlotten.

Plaatsvervangend Kamervoorzitter Martin Bosma zag zich genoodzaakt Mulder een lesje zeden en mores te leren toen het haar niet lukte D66-Kamerlid (en indiener van het wetsvoorstel) Kees Verhoeven op de juiste manier – dus via de voorzitter – aan te spreken. Dat leidde tot de volgende conversatie, opgenomen door BNR-verslaggever Hans Verbeek.

VVD en PvdA steunen wetsvoorstel koopzondagen
Hoe gaat het – los van de spraakverwarring -verder met de behandeling van het wetsvoorstel? Dat ziet er goed uit. Regeringspartijen-in-oprichting VVD en PvdA steunen het wetsvoorstel van D66 en GroenLinks. Dat betekent dat burgemeesters in de toekomst zelf mogen beslissen over openingstijden van winkels op zon- en feestdagen.

De afgelopen jaren was het niet mogelijk het voorstel door de Tweede Kamer te krijgen. VVD, CDA en ‘stille’ gedoogpartner SGP zagen een verruiming van de regeling niet zitten. In het Regeerakkoord van VVD en CDA stond zwart op wit dat er niet getornd mocht worden aan de winkeltijdenwet. Aan die situatie is nu een einde gekomen.