ThePostOnline

Post uit Parijs: ‘Vergeet die VVD’ers, in Frankrijk zijn ze pas écht corrupt’

26-10-2012 10:33

Wie dacht dat Nederland met de corruptie van borrelende VVD’ers nu bij de grote der aarden van de frauduleuze wereldpolitiek hoort, moet eens goed over de grens kijken. De bonnetjesaffaire van Bram Peper, en het smeergeld van gedeputeerde Ton Hooijmakers vallen in het niet bij de schandalen die in Frankrijk spelen.

Neem de affaire Karachi. Toen de Franse premier Balladur in 1994 geld nodig had voor zijn campagne om president van Frankrijk te worden, liet hij zijn ministers wapens verkopen aan Pakistan en Saoedi-Arabië. Voor de transacties maakte hij gebruik van bemiddelaars, die voor hun overleg met de Pakistaanse handelspartners ongewoon hoge ‘commissiegelden’ mochten vragen van de Franse overheid.

Deze bemiddelaars moesten dan wel een deel van de commissiegelden op de Zwitserse en Luxemburgse bankrekeningen van Balladur en de zijnen storten. Daar kon Balladur dan weer campagneposters van laten drukken en tv-spotjes van betalen.

De affaire Karachi
De miljoenen francs ten spijt, Balladur won de verkiezingen niet. In zijn plaats werd de burgemeester van Parijs, Jacques Chirac, de nieuwe president. Toen deze in 2002 lucht kreeg van de illegale praktijken van Balladur, beval hij het ministerie van Begroting de betalingen van commissies stil te zetten.

Hetzelfde jaar nog, wordt een aanslag gepleegd op Franse ingenieurs die in havenstad Karachi aan de fregatten voor de Pakistanen werkten. Veertien mensen vinden de dood, waaronder elf Fransen. Al jaren gaan sterke geruchten de ronde dat de aanslag is gepleegd uit frustratie op het stopzetten van de betalingen. Franse rechters onderzoeken de zaak sindsdien, en het juridische net om Balladur en zijn medewerkers is zich in rap tempo aan het sluiten.

Burgemeester Chirac
Ook Jacques Chirac heeft zich op een dubieuze manier voorbereid op de verkiezingen van 1995. Zo zou hij, als burgemeester van Parijs, een twintigtal niet bestaande banen op de gemeentelijke loonlijst hebben gezet om partijmedewerkers te betalen. Deze partijmedewerkers zouden Chirac voor dat geld helpen in zijn strijd met Balladur om het presidentschap.

Na het aftreden van Chirac als president van Frankrijk in 2007 en het wegvallen van zijn presidentiële immuniteit, kwam het gerechtelijk onderzoek naar deze affaire pas echt op gang. De oude Chirac die om gezondheidsredenen de rechtszittingen niet meer bij kon wonen, werd in december vorig jaar veroordeeld voor “misbruik van vertrouwen” en “verduistering van gemeenschapsgeld” en kreeg twee jaar voorwaardelijk.

Corrupte politie
Goed werk van de Franse justitie en politie zou je zeggen. Maar ook bij de Franse politie is een hoop mis. Zo werd in oktober vorig jaar de nummer twee van de politie van Lyon opgepakt. Grand flic Michel Neyret wordt verdacht van handel in verdovende middelen en corruptie. Neyret heeft acht maanden doorgebracht in een cel in Parijs en is nu op borgtocht vrij, in afwachting van de uitkomsten van het gerechtelijk onderzoek.

De affaire Neyret zou gaan om het grootste schandaal bij de Franse politie ooit. Totdat deze herfst aan het licht kwam dat de zogenaamde Brigade anticriminalité (BAC), een politie-eenheid belast met het aanpakken van de drugshandel in moordstad Marseille, zelf meedeed aan drugshandel en smeergeld aannam van drugshandelaars. Minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls heeft begin oktober bijna alle leden van de eenheid Marseille-Noord geschorst, en werkt nu aan een afdeling die de agenten wat beroepsethiek moet bijbrengen.

Carla Bruni
Dan is er nog de affaire van de peilingen van het Elysée. President Sarkozy zou miljoenen euro’s aan overheidsgeld hebben aangewend om peilingen voor partijpolitieke doeleinden te laten uitvoeren. Hij zou zelfs hebben laten peilen hoe zijn huwelijk met model en zangeres Carla Bruni zou vallen bij het Franse volk. Deze peilingen waren niet nodig voor het uitoefenen van zijn ambt als president, en dus diende een Franse organisatie tegen corruptie, ANTICOR, een aanklacht in wegens misbruik van overheidsgeld.

Terug naar Nederland. Voormalig fraudeofficier Robert Hein Broekhuijsen zei in Nieuwsuur (22 oktober) dat het Openbaar Ministerie zich de laatste paar jaar pas echt met corruptie in het openbaar bestuur bezig houdt. Daarom zijn er nog maar weinig schandalen naar buiten gekomen. “Je zult zien dat er zich in de toekomst steeds meer van dit soort incidenten zullen voordoen” zei Hooijmakers. En: “Er moet ook onderzoek worden gedaan naar ministers en Tweede-Kamerleden.”

Laten we hopen dat er na de lokale borrelaars ook wat Nederlandse ministers en politiek leiders worden vervolgd. Want dan vinden we pas echt aansluiting bij de frauduleuze praktijken van de grote boze buitenwereld.

Willem van Ewijk woont in Parijs. Bij het schrijven wisselt hij zijn oude Oost-Duitse typemachine af met een Macbook. Wil je een langere lijst met schandalen? Volg hem op twitter: @WillemVanEwijk