Bassie luistert: EinsteinBarbie; Petty cash

27-10-2012 11:03

Verinnerlijkte genocide, kent u die term? Een vriendin probeerde mij ooit middels dat begrip een ingewikkeld schilderij te duiden dat ik mij niet kan herinneren. Maar toch: verinnerlijkte genocide. U moet het uitspreken, de woorden proeven. Deze vervolgens opnemen en terugluisteren. Dat schilderij ben ik dus allang vergeten, maar de clip van EinsteinBarbie niet. Bloed uit kut. Ja, dat las u goed: bloed uit kut. Ik denk dat deze vriendin dat bedoelde met verinnerlijkte genocide: schoonheid die leidt tot wanhoop en toch weer terug. En dan nog een keer. En ook al bedoelde ze dat niet: koop deze single. From your petty cash.

Kan tragiek schoonheid verdragen? Sterker: zijn onheil en pracht wellicht onlosmakelijk met elkaar verbonden? Zoals de wolven huilen wanneer hun leider hen is ontvallen en het wolfpack stuurloos? De marsmuziek die klinkt wanneer de veldheer is gesneuveld, het requiem dat de operazaal vult ter nagedachtenis aan de componist? Voor mij wérkt het in ieder geval.

De donkere gang kende ik al uit het Lloyd Hotel in Amsterdam waar ik weleens interviews maak. Ik wist alleen niet dat dit soort dingen daar gebeuren. Bloed uit kut (op 1:01, slechts idioten nemen hier aanstoot aan), gekte in ogen, hardbodies afgewisseld met de onontkoombare tand des tijds en tóch geil. Een meer dan aantrekkelijke celliste die uit haar dak gaat. Nog nooit gingen schoonheid en tragiek zo eensgezind op weg naar de blijde maar onvermijdelijke ondergang.

Wat mij zo intrigeert aan het nummer weet ik niet. Ik heb het nooit beluisterd zónder de clip te zien die ik via Facebook kreeg aangereikt. Ben ik dan slechts gegrepen door de beelden? Het zou zomaar kunnen, maar die conclusie zou afbreuk doen aan de muziek en tekst. Hey man/Get your facts straight/Get your tux made/Cos it’s a fate worse than fate/That waits for you/When you’re too late/For your pay date.

Enfin, opdat u Stella Bergsma en haar sexy formatie EinsteinBarbie in de gaten houdt: she is setting fire to your kitchenette.

Oordeel: driemaal daags innemen. Ook na het tandenpoetsen.

‘Bassie luistert’ is de onregelmatig verschijnende muziekrubriek van De Jaap. Volgende keer: Frank Sinatra, Dean Martin en de Dinga-a-Lings. Wilt u hier ook figureren? Stuur uw demo naar [email protected].