Entertainment

Sjoerd Kuyper kwaad over Sinterklaasjournaal

11-11-2014 21:23

AMSTERDAM – Kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper is woest over het Sinterklaasjournaal. In een artikel op de site van dagblad Trouw spuwt hij dinsdagavond zijn gal over de eerste uitzending van het NTR-programma.

In het Sinterklaasjournaal zitten dit jaar weer ‘gewoon’ Zwarte Pieten. Dit tot groot ongenoegen van de bekroonde schrijver. Hij ergert zich vooral kapot aan het slot van de aflevering: de Pieten boren gaatjes in de wand van de stoomboot om een schilderij op te hangen, waarna het water ze over de schoenen klotst.

“Dat ze dát nog durven in deze tijd”, zegt een furieuze Sjoerd Kuyper, fervent tegenstander van Zwarte Piet. Hij vindt de uitzending ‘gruwelijk’ en zelfs ‘om te kotsen’. “Echt heel domme zwarte mensen boren gaatjes in een boot! Dit kan toch niet? Het is middeleeuws, zó’n karikatuur.” De schrijver hoopt dat zich in de tweede aflevering een verrassende plotwending aandient: dat het water het zwart van de gezichten van de Pieten wegspoelt bijvoorbeeld. “Tot nog toe vind ik het heel vervelend.”

Kuyper heeft onlangs een Sinterklaasboek geschreven waarin Zwarte Piet helemaal niet meer voorkomt. Hij is vervangen door ‘vrienden’: helpers, vaders, moeders, ooms en opa’s die zich in alle kleuren van de regenboog mogen schminken. “Wat zou ik kinderen hiermee ontnemen? Sinterklaas blijft hetzelfde. Voor mij was dát altijd de romantiek: de mysterieuze man met de witte baard die voor ons uit Spanje komt. Wat maakt het uit door wie hij geholpen wordt, zolang dat maar vrolijke mensen zijn?”