Business

10 feiten over Netflix in Nederland

11-09-2013 10:57

In het Conservatoriumhotel in Amsterdam lanceert Netflix vandaag haar diensten, die vanaf vandaag beschikbaar zijn in Nederland. Op een haast surrealistische, over-Amerikaanse wijze word ik door de fictieve huiskamer van een Nederlands gezin geleid. Een gezin met een device waar Netflix op gedraaid kan worden in elke ruimte wel te verstaan.  ThePostOnline zet de 10 belangrijkste feiten over Netflix in Nederland op een rij.

7,99 per maand

Netflix is vanaf nu beschikbaar en gaat €7,99 per maand kosten. Je betaalt per maand en kunt dus ook per maand opzeggen. Als je in de zomermaanden niet zo nodig van de dienst gebruik hoeft te maken kun je het dus voor twee maanden opzeggen en je daarna weer abonneren: ‘That happens all the time in the USA.’

Alles in één keer: ook nadelig

Netflix biedt seizoenen van series in één keer in zijn geheel aan. Dat heeft als voordeel dat je nooit een week hoeft te wachten tot je weer de volgende aflevering kan kijken. Het nadeel is dat je pas aflevering 1 van een serie kan kijken als het volledige seizoen is afgelopen. Wie watertandend zit te wachten tot de volgende aflevering van Dexter uitkomt, is dus nog steeds aangewezen op de welbekende S04E11-torrents.

‘It’s more like reading a book’

Volgens Netflix wordt de sociale ervaring van series en films kijken anders door het beleid van Netflix. Waar reguliere televisiekijkers volgens hen toevallig een aflevering gezien moeten hebben of samen uitkijken naar de volgende aflevering, kunnen gebruikers van Netflix elkaar bepaalde series aanraden, en vragen hoe ver ze al zijn: “It’s more like reading a book,” wordt gesteld. Waarbij ze er bij Netflix vanuit lijken te gaan dat we in Nederland nog nooit een serie hebben gedownload of een DVD-box hebben gekeken.

Netflix originals en Nederlandse content

Netflix biedt exclusieve content aan, de Netflix originals worden ook in één keer toegevoegd. De meest succesvolle Netflix original is op dit moment House of Cards. Daarnaast wordt er ook content speciaal voor Nederland aangeboden, zoals cabaret.

Free trial en long term relationship

In principe kan iedereen met een interverbinding in ieder geval voor 30 dagen gratis Netflix proberen. Het gaat wel om een opt-out, je moet dus zelf de overeenkomst opzeggen als je niet automatisch een abonnement wil nemen. De mannen van Netflix drukken me op het hart dat dat opzeggen ‘super-super-easy’ is, en dat ze niet de bedoeling hebben je in een duur abonnement te duwen: ‘We’re looking for a long term relationship with you here, we’re not trying to trick you into anything.’

Beeld- en geluidskwaliteit

De mannen van Netflix verzekeren me dat ze ‘gewoon’ de WiFi van het hotel gebruiken voor hun presentatie, en de getoonde beelden zijn van zeer hoog niveau, 1080p is de standaard. Toch wordt ook benadrukt dat de beeld- en geluidskwaliteit altijd afhankelijk blijft van het niveau van je connectie. Netflix komt de test met mijn gloednieuwe abonnement in een koffiewinkel met gemak door: ik kan de eerste aflevering van Lost in HD kijken zonder al te lang laden.

Interface is sterk

De interface van Netflix is simpel en duidelijk. Nadat ik Silverlight heb gedownload kan ik met een paar klikken beginnen met de eerste aflevering van Lost. Niemand die dit niet gaat begrijpen. Netflix draait feitelijk op alles met een scherm en internetverbinding. Als je een aflevering van Dexter zit te kijken op je televisie, kun je op de WC verder kijken op je telefoon, de aflevering zal verdergaan waar je bent gestopt op de televisie.

Profielen

De promotiemannen leken het meest trots op de mogelijkheid eigen profielen aan te maken: ‘We’re learning more about you everyday.’ Dat klinkt creepy, en dat zou het ook kunnen worden als je je Netflix-account verbindt met je Facebook-account en er snoeiharde porno beschikbaar komt. Voorlopig is dat niet het geval en geeft Netflix je gewoon tips naar aanleiding van je voorkeuren. Niets nieuws onder de zon op dat gebied. Wel wordt me op het hart gedrukt dat het alle share-mogelijkheden optional zijn, en je dus niet verplicht bent alles met je sociale netwerk te delen. Gelukkig maar.

Netflix wil dat je alles deelt

Toch lijkt het erop dat Netflix erop mikt ook groot te worden op de sociale media. Onmiddelijk toen ik me inschreef werd me gevraagd of ik mijn Netflix-activiteiten wilde delen met mijn Facebookvrienden. Daarnaast gaf Netflix ook direct aan welke van mijn vrienden al een abonnement hebben. Dat gaat snel. De ‘Ja, delen’-knop is duidelijk en blauw, het wegklik-kruis was even zoeken. De intenties zijn duidelijk.
Netflix1

 

Alles valt of staat met content

Uiteraard drukt Netflix ons op het hart dat er constant nieuwe films en series worden toegevoegd, en het succes van Netflix staat of valt met de invulling van die belofte. Het ziet er allemaal prachtig uit en de prijs is niet al te hoog, maar Netflix kan het zich niet veroorloven om al te veel misstappen te maken als het gaat om het serie-aanbod, als Nederlanders het niet van Netflix krijgen, dan vinden ze het ergens anders wel.