OMG

Jakhals Erik Dijkstra: ‘Het was een lichtgewicht aluminium fles’

12-04-2014 18:51

Jakhals Erik Dijkstra begrijpt de ophef wel die is ontstaan over een item in De Wereld Draait Door, waarin hij een bierflesje van grote hoogte op een rondvaartboot gooide. “Het was een ontzettend stomme en onnadenkende actie”, zegt Erik tegen de NOS. “Achteraf denk ik: hoe heb ik zo stom kunnen zijn om dat te doen?” 

“Ik interviewde de zanger van Rammstein”, vertelt Erik. “Die vroeg of hij zijn bierflesje naar beneden mocht gooien. In een poging om grappig te zijn voor een tv-item gooide ik zelf mijn flesje naar beneden. Ik dacht toen dat het grappig was, maar toen ik het gisteren in de uitzending terugzag, dacht ik: dit is helemaal niet grappig.”

Het flesje raakte bijna een vrouw op de boot, die van de stichting De Zonnebloem bleek te zijn. “Het was een lichtgewicht aluminium fles en hij was ook leeg, het was niet een zware glazen bierfles”, vervolgt Erik.

Soort veredelde plastic fles

“Ik dacht, ach, het is gewoon een soort veredelde plastic fles die toch al leeg is. Er is gelukkig niemand geraakt. Toen we het zaten te monteren, vonden we het nog grappig. Mensen associëren het met stoeptegels die van een viaduct worden gegooid. Die link had ik nog niet gelegd, maar ik snap het wel. Dit had gewoon nooit mogen gebeuren, we hadden het ook niet uit moeten zenden. Ik had het gewoon nooit moeten doen.”

Uitgebreid excuses

Hij vertelt dat hij uitgebreid zijn excuses heeft aangeboden aan de directeur van De Zonnebloem. “Het is een hele domme actie, maar ik vind het nog extra vervelend dat ik een boot heb geraakt met mensen met een lichamelijke beperking. De directeur van stichting Zonnebloem stelde voor dat ik een of twee dagen zou meelopen, om het een beetje goed te maken en te zien wat voor werk ze doen. Ik heb gezegd dat ik dat heel graag zou doen.”

Anp