ThePostOnline

Pawlenty sneuvelt in Ames

15-08-2011 12:00

Afgelopen vrijdag viel op DeJaap te lezen “hoewel winst in de Ames Straw Poll geen garantie biedt voor succes in de verdere verkiezingen, betekent verlies wel het effectieve einde van een campagne”. Zaterdag was het dan zo ver en stond de tussentijdse verkiezing /opiniepeiling in het stadje in Iowa op de agenda. Meteen kwam de voorspelling uit. Waar Tim Pawlenty enige maanden geleden nog als een serieuze kandidaat gezien werd voor de Republikeinse nominatie in aanloop naar de verkiezingen van 2012, betekende zijn verlies van Michelle Bachmann het einde van zijn campagne. De eerste grote namen beginnen te sneuvelen en de contouren van de verkiezingsstrijd worden duidelijk.

Steekspel
De afgelopen maanden werd steeds duidelijker dat er alleen ruimte was in de verkiezingen voor of Tim Pawlenty of Michelle Bachmann. Beiden komen uit Minnesota, beiden zochten steun van social conservatives en beiden probeerden zichzelf te presenteren als een alternatief voor Mitt Romney. Het debat afgelopen donderdag dat ter voorbereiding op de Straw Poll was georganiseerd, werd vooral een steekspel tussen die twee kandidaten die hun pijlen meer op elkaar dan op Romney richtten. Die laatste kon als frontrunner, die bovendien weinig steun geniet in Iowa, alleen verliezen dit weekend en besloot dus niet aan de Straw Poll deel te nemen.

Bachmann won de verkiezingen zaterdag en sloeg een groot gat met Pawlenty die zich realiseerde dat zijn campagne inmiddels een kansloze exercitie was geworden. Ruim 28 procent van de stemmen wist de congresswoman binnen te halen. Alleen Ron Paul kwam daar nog in de buurt met ruim 27 procent. Pawlenty (13 procent), Rick Santorum (9 procent) en Herman Cain (8 procent) hadden weinig in te brengen. Vooral voor Pawlenty was die nederlaag een probleem aangezien hij tot niet al te lang geleden nog een serieuze kanshebber leek. Zijn ster is al enige jaren rijzende, vier jaar geleden maakte hij nog kans om running mate te worden van John McCain, maar inmiddels is hij dus de eerste afvaller. Op zondag besloot hij zich uit de verkiezingsstrijd terug te trekken en gaf hij ook aan niet beschikbaar te zijn voor een rol als vice-president. Hij zal de komende vier jaar aan zijn naam en faam moeten bouwen alvorens een nieuwe poging te wagen.

Perry
Twee vooraanstaande kandidaten namen niet aan de Straw Poll deel maar kregen desondanks wel stemmen als zogenaamde write-in candidate. Dat betekent dat kiezers hun naam als “overige” invulden op het verkiezingsformulier. Die kandidaten waren Mitt Romney en Rick Perry. Dat Romney als frontrunner 3 procent van de stemmen kreeg via die structuur was niet verbazend, maar dat Rick Perry op dezelfde manier zelfs 4 procent van de stemmen kreeg was wel veelzeggend. Eerder op de dag maakte Perry in South Carolina bekend zich toch kandidaat te stellen voor de Republikeinse nominatie na maanden van twijfel en debat. Het feit dat hij meer steun kreeg dan Romney moet voor die laatste een klap zijn geweest, aangezien het duidelijk maakt hoe populair de voormalige gouverneur van Texas werkelijk is.

De uitslag in Ames maakt duidelijk hoe de verschillende kandidaten er nu voor staan en hoe de verkiezing er uit gaat zien. Romney is voorlopig de frontrunner maar voelt de hete adem van Perry in zijn nek als die een goede campagne van de grond kan krijgen. Michelle Bachmann heeft inmiddels ook wind mee en zal met Perry moeten strijden om de steun van social conservatives. Ondertussen blijft Ron Paul een libertarische luis in de pels van de andere kandidaten die weet dat hij nauwelijks kans maakt op de overwinning maar die, door zich te laten horen, wel de andere kandidaten kan dwingen zich te blijven verantwoorden over de rol van big government. De andere kandidaten hebben een wonder nodig om nog relevant te worden en het moet niemand verbazen als de komende weken nog meer hopefulls besluiten zich terug te trekken. Hoewel succes in Ames geen garantie biedt voor een overwinning in de Iowa Caucuses, Romney versloeg er vier jaar geleden nog Huckabee om tijdens de Caucasus van diezelfde Huckabee te verliezen, heeft de Straw Poll haar naam weer waar gemaakt. In Ames sneuvelen presidentiële campagnes en dat heeft ook Tim Pawlenty nu ervaren.

CC-Foto: IowaPolitics.com

Adriaan Andringa doet tot de verkiezingen in 2012 regelmatig verslag van de Amerikaanse politiek.