ThePostOnline

Serie: De kleine lijsttrekkers – Lijst 17

05-06-2010 15:00

Deel 3 van onze exclusieve serie interviews met de lijsttrekkers van de kleine(re), nieuwe partijen: Lot Feijen van Lijst 17.

Geef maar toe: u bent kansloos…

Helemaal niet. De huidige politiek is kansloos. Ze praten in onduidelijke taal. Qua zetels zijn we zeker ook niet kansloos. In de peiling van Maurice de Hond staan we op een zetel en in de peiling van Een Vandaag staan we op 8 procent van de jongeren tussen de 18 en de 25 jaar.

Waarom een eigen partij?

Juist om wat ik net zei. De huidige politieke partijen vertegenwoordigen jongeren niet. Er zit slechts een persoon in de kamer die tussen de 18 en de 25 is. De Tweede Kamer betekent volksvertegenwoordiging. Het zou fijn zijn als ze dan ook daadwerkelijk een afspiegeling zou vormen van de bevolking. Bovendien, er komt een crisis aan. Politici bezuinigen altijd op de groep waar de minste kiezers zitten. Ze willen immers over vier jaar – als het niet eerder is – weer opnieuw kiezers winnen. Jongeren zijn nu versplinterd en dus kunnen er maatregelen genomen worden die tegen jongeren zijn. Daarom. Er wordt nu over ons gesproken in plaats van door en met ons.

Wel of geen hypotheekrenteaftrek?

Afschaffen en behouden. We willen hem afschaffen vanaf drie ton. Het moet afgelopen zijn met de renteaftrek voor de villa in Bloemendaal. De hypotheekrenteaftrek is ooit ingevoerd om jonge mensen te helpen een huis te kunnen kopen. Wij willen starters helpen en daarom hebben we de grens van 300.000 euro. Daarboven is genoeg koopkracht.

Naast welk Tweede Kamerlid van een andere partij wilt u het liefst zetelen?

Hero Brinkman. Ik ben al meerdere malen met hem in debat gegaan. Plus, hij heeft humor. Je zou het misschien niet denken; alhoewel, misschien juist wel met zo’n partij. Ik verwacht dat ik met hem flink zou botsen en dat houdt me scherp.

Bent u vegetariër?

Ja, al 12 jaar.

Wat komt er bij u op als wij ‘Marokkaanse jongeren’ zeggen?

Niet zoveel, Stem op Lijst 17 Jongeren.

Ziet u ook het premierschap al zitten?

Als we realistisch blijven, gaat dat er niet in zitten.

Zou u in een naaktblad gaan staan als dat zetels oplevert?

Nee, dat vind ik niet nodig.

Wat stemden uw ouders?

Links denk ik. Ik weet het eigenlijk niet.

Wat stemde u vroeger?

Ik heb nog nooit gestemd! Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen was ik nog net geen 18. Als het had gemogen, had ik GroenLinks gestemd.

Bent u lid geweest van een partij?

Ja, van GroenLinks.

Wat is uw hoogst genoten opleiding?

Afgemaakt heb ik alleen het Stedelijk Gymnasium. Ik studeerde journalistiek, had net mijn propedeuse gehaald en ik wilde Rechten gaan doen, toen alles met Lijst 0 begon. Nu ga ik de Tweede Kamer in.

Wanneer gaat u voor uw gezin kiezen?

Ik ben 21 dus ik heb geen gezin. Ik hang geen oordeel aan mensen. Ik ga de politiek in omdat ik een ideaal nastreef. Ik ben me ervan bewust dat je daarvoor veel moet inleveren. Ik kan me wel voorstellen dat je op een gegeven moment, na twintig jaar bijvoorbeeld, denkt dat je ook graag je kinderen wilt zien.

Als u het niet wordt, wie moet dan premier worden?

Ik hoop een premier over links te krijgen, maar ik vrees dat het Mark Rutte wordt. Ik heb liever Cohen.

Heeft u uw lijstkandidaten wel zorgvuldig genoeg gecheckt?

Nee. Mijn lijst is samengesteld uit Lijst 0. Ik weet niet hoe Lijst 0 dat gecheckt heeft, dan moet je bij BNN zijn.

Googlelt u uzelf?

Nee, ik denk dat ik dat niet moet doen. Ik heb vrienden die dat wel doen. Ik geloof dat er een aantal discussies op fora is waarin er besproken wordt of ik neukbaar ben. Ik heb er geen behoefte aan dat te lezen. Bovendien heb ik geen tijd. Ik heb nu geen eens tijd om te slapen.

Ga maar los: ‘Nederland moet op ons stemmen want…’

De belangen van 1,4 miljoen jongeren worden nu niet behartigd. Dat is een schande! Op dit moment worden er beslissingen genomen die over onze toekomst gaan: de AOW, bezuinigingen op onderwijs, de OV-kaart. Bovendien worden er beslissingen genomen over de lange termijn. Wie gaat de puinhopen betalen die onze ouders voor ons achter gaan laten? Het is noodzakelijk dat we ons nu verenigen. Dat kan door Lijst 17 te stemmen. Als je je toekomst veilig wilt stellen, moet je op Lijst 17 stemmen.

De gevestigde media focussen zich op de usual suspects. Bent u ook al Job-, Geert- en/of Femke-moe? In de laatste week voor de verkiezingen brengt De Jaap u – exclusief! – deze serie interviews met lijsttrekkers van de kleinere partijen. Eerder kwamen de Evangelische Partij en Partij Een aan bod.